Aglomeraţie la lansarea cărţii „Un secol cu Neagu Djuvara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul semnat de jurnalistul George Rădulescu a fost lansat, astăzi, la Librăria Adevărul din zona Piaţa Universităţii. În 224 de pagini au fost adunate secvenţe dintr-o viaţă de roman cu istoricul Neagu Djuvara. Lucrarea intitulată „Un secol cu Neagu Djuvara“ are o prefaţă de Andrei Pleşu, postfaţa fiind semnată de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu.

Librăria Adevărul de pe strada Doamnei a devenit neîncăpătoare cu mult înainte de ora prânzului, când Neagu Djuvara urma să ia cuvântul. Zeci de bucureşteni au urmărit prezentările din uşă şi de afară. Cele peste 150 de volume au fost epuizate în doar o jumătate de oră, stocul fiind suplimentat în scurt timp. Discuţiile oficiale nu au primit ropote de aplauze, câteva persoane din public scuzându-se că nu au loc să întindă mâinile.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO DE LA LANSAREA CĂRŢII

image

„Un apel la normalitate“

„L-am descoperit pe domnul profesor în lecturile mele şi am vrut să fac cunoscute vorbele sale publicului, cartea mea fiind un apel la normalitate. Această care reprezintă o dovadă vie că trebuie să sperăm în continuare că România o va duce bine şi că românii au resorturi interioare pentru a ajunge acolo unde au fost odată“, a spus autorul cărţii, jurnalistul George Rădulescu.

 „În ’90 era o figură aproape mitică!“

Prezent la lansarea de la Librăria Adevarul, istoricul Mihai Răzvan Ungureanu a povestit prima întâlnire cu Neagu Djuvara: „L-am cunoscut pe profesorul Djuvara în martie 1990, la Iaşi, în amfiteatrul Facultăţii de Istorie. De-abia revenise în ţară şi s-a întâlnit cu primii studenţi înfometaţi de adevăr înainte ca speranţele lor să fi şterse. Sala era foarte aglomerată, profesorul Djuvara cu greu s-a strecurat până la pupitru, aceasta din cauza faptului că interesul tinerilor pentru o figură aproape mitică îl precedase“.

Istoricul Mihai Răzvan Ungureanu a mărturisit că a avut ocazia să-l cunoască pe Neagu Djuvara îndeaproape în anii care au urmat: „Profesorul Neagu Djuvara a dat multora o probă de curaj intelectual şi moral, fiind onest în opiniile sale, în viaţa sa şi în descrierea propriei vieţi. Onest cu însăşi cunoaşterea istoriei. Nu face niciodată un bilanţ al vieţii sale, ci un program de a-şi locui bine numele şi statura, şi nu vine din trecut, dar dintr-un viitor spre care trebuie să ne îndreptăm cu toţii“, a adăugat Ungureanu.


„Vreau să fiu celebru după moarte“

„M-am lăsat greu convins să vorbesc cu George Rădulescu. Practic mi-a furat această carte. Abia la a patra întâlnire mi-a spus că vrea să scoată o carte. Am o superstiţie pe care am căpătat-o prin lecturile mele:  faima unui om după moarte este invers proporţională cu cea din timpul vieţii. Eu vreau să fiu celebru după moarte“, a spus Neagu Djuvara, dându-i ca exemplu pe Victor Hugo şi Van Gogh.

Lansarea cărţii „Un secol cu Neagu Djuvara“

Istoricul Neagu Djuvara le-a transmis cititorilor săi că mai sunt probleme multe de elucidat din punct de vedere al psihologiei popoarelor, iar în privinţa istoriei a arătat că încă avem tendinţa de a înfrumuseţa trecutul îndepărtat. „Ca să fim credibili în istoriografia Europei, trebuie să avem o cinste intelectuală totală“, a fost îndemnul lui Djuvara.

Peter L. Imre: "Djuvara, un model de comportament"

Printre cei care au onorat invitaţia de a fi prezenţi la lansare s-au numărat şi Peter L. Imre - director general al Adevărul Holding, Grigore Cartianu – redactor-şef al ziarului „Adevărul“ şi directorul diviziei Radio TV „Adevărul Holding“, Alexandru Sassu.

„Dacă 10-15% din noi vom avea curăţenia de gândire a lui Neagu Djuvara, care este un model de comportament, neamul acesta ar fi salvat şi ar avea un viitor extraordinar”, a declarat Peter L. Imre.

Lansarea cărţii „Un secol cu Neagu Djuvara“

O lecţie de viaţă şi de istorie

Această carte-document, apărută la Editura Adevărul, este un autentic manual de studiu - deloc complicat şi complex - pentru generaţiile actuale şi viitoare despre tumultuosul secol XX. „Un secol cu Neagu Djuvara” nu este o istorie personală, ci împleteşte momentele biografice şi spiritul de observaţie ale intervievatului cu o bucată semnificativă din istoria României.

Cititorii sunt beneficiarii unor mărturii obiective şi analitice ale lui Neagu Djuvara (94 de ani) despre criza anilor ’30, antisemitismul interbelic, exilul din Occident, experienţa africană şi politica anilor celor mai tineri cititori.

Cele 12 ore de convorbiri transpuse în 224 de pagini vorbesc despre epoca în care s-au format personalităţi distinse ale culturii româneşti şi din a căror pleiadă face parte şi istoricul Djuvara.

Volumul costă 24 de lei şi poate fi cumpărat din librăriile Adevărul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite