Afaceri româneşti de Halloween american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croitorii de la teatrele din Capitală pot câştiga în această perioadă până la 10.000 de lei fiecare din realizarea costumelor „de groază“. În timp ce patronii de cluburi se întrec în oferte excentrice, mulţi bucureşteni au plătit deja pentru un costum de vrăjitoare aproximativ 400 de lei.

În Bucureşti, magazinele, croitorii şi designerii muncesc de zor până în ajunul Halloween-ului, care va fi sărbătorit vineri seara. Barurile şi restaurantele nu se lasă mai prejos şi organizează petreceri unde nu vor intra decât cei costumaţi.

Obiceiul petrecerii de Halloween a câştigat tot mai mult teren în România, iar vânzările de produse specifice au crescut odată cu apetitul tinerilor pentru distracţiile horror. Cei care vor să petreacă de Halloween trebuie însă să se gândească din timp la costumaţie.

Cea mai ieftină este aceea de fantomă, pentru că fiecare are în casă un cearceaf pe care-l poate găuri. Cine vrea originalitate, trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei. De Halloween, avem voie să fim cine vrem, aşa că imaginaţia trebuie lăsată liberă şi ne putem comanda orice costum dorim.

Pont: croitorii de la teatru

Croitori sunt pe toate drumurile, însă puţini sunt dispuşi să facă o rochie aidoma celei a mamei vitrege din Albă-ca-Zăpada. Cei mai căutaţi croitori sunt costumierii de la teatrele din Bucureşti.

Ei au experienţă pentru că au creat multe costume speciale pentru scenă. „De când a intrat sărbătoarea în România, am început să facem costume la comandă. În funcţie de material şi de dificultate, costumele costă între 200 şi 800 de lei. Cele mai scumpe sunt mascotele, cum ar fi cea a lui Yeti”, a povestit una din croitoresele de la Teatrul Ţăndărică.

Cele mai căutate costume sunt cele de prinţesă şi de vrăjitoare şi costă între 200 de lei şi 400 de lei. Cele trei croitorese ale instituţiei lucrează mult peste program cu o lună înainte de Halloween pentru a face faţă celor peste 100 de comenzi. Dar şi încasările sunt pe măsură: peste 30.000 de lei într-o lună.

Vânzările, mai mari cu 90%

Doina Constantinescu, designerul de la Kidstyle, spune că de Halloween cresc vânzările de costume cu 90%. „De obicei facem costume pentru copii, prinţese, tot felul de spiriduşi, diverse animale, fantome, vrăjitoare. Facem şi pentru adulţi, dacă vin din timp”, a spus Doina Constantinescu.

Costumele pentru copii nu depăşesc 200 de lei, iar cele pentru adulţi, 400 de lei. Cunoscuta creatoare de modă Liza Panait a conceput în ultimii ani sute de costume de Halloween. Anul acesta, însă, nu a mai onorat nici o comandă pentru că nu a avut timp.

 „Anul trecut am avut în jur de 50 de comenzi, iar un costum nu depăşea 250 de lei”, a spus Liza Panait. Creatoarea susţine că Halloween-ul nu este una dintre sărbătorile ei preferate şi nu ar vrea să facă din asta o afacere.

Cei care nu au timp să mai comande un costum se pot îndrepta către magazinele unde se pot închiria. Magazinul Partyfactory închiriază cu 3 lei accesoriile, cu 10 lei perucile şi cu 30-40 lei costumele pentru adulţi. O firmă on-line, demetria.ro, livrează în două zile costume de toate felurile cu preţuri între100 şi 300 de lei.

Cluburile vor fi arhipline mâine seară

Organizatorii petrecerii de Halloween de la clubul „The Gate”  spun că mulţi dintre clienţi vor sta în picioare, pentru că toate mesele au fost deja rezervate.

La Ramayana Cafe, vineri seară, la ora 21.00, va fi organizat un bal mascat unde costumaţia şi buna-dispoziţie sunt obligatorii. „Aşteptăm  cavaleri şi vrăjitoare, prinţi şi zmei. Deja au rezervat locuri aproape 150 de persoane”, a spus Xenia Moldoveanu, organizator evenimente.

image

Anul trecut am avut în jur de 50 de comenzi, iar un costum nu depăşea 250 de lei

image

.


Liza Panait
Creatoare de modă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite