Administraţia Străzilor, tocător de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, instituţia a cheltuit de patru ori mai mult decât anul trecut pentru consultanţă şi instalare de marcaje. 30 de milioane de euro s-au dus pe semnalizatoare rutiere, 80 de milioane de euro pe lucrări de reabilitare şi 5 milioane pe studii consultanţă.

Potrivit unui studiu realizat de „Alianţa pentru o Românie curată“, Administraţia Străzilor din cadrul Primăriei Generale s-a dovedit, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, cel mai mare „tocător“ de bani din bugetul municipalităţii. Din 2009 până în prezent, Administraţia Străzilor a cheltuit, numai pe studii de consultanţă, de fezabilitate pentru instalarea de semafoare şi marcaje rutiere şi studii de fezabilitate şi consultanţă pentru reabilitarea străzilor peste 130 de milioane de euro. 

Potrivit aceleaşi surse, în primele zece luni ale anului 2010, s-a cheltuit de patru ori mai mult faţă de anul trecut. Banii s-au oprit în buzunarele a patru firme nelipsite de pe străzile Capitalei: SC Uti International, SC Tehnologica Radion, SC Search Corporation SRL şi Vesta Investment. „În general, contractele încheiate au vizat studii de consultanţă, fezabilitate, proiectare privind infrastructura, precum şi refacerea şi modernizarea drumurilor“, se mai arată în studiu.

Pe ce s-au dus banii?
Montarea semnalizatoarelor rutirere a înghiţit din bugetul public aproximativ 30 de milioane de euro. În acest caz, numai consultanţa pentru supervizarea lucrărilor de instalare a semafoarelor a costat aproximativ 470.000 de euro pentru o singură lucrare.

Alte sute de mii de euro s-au dus în consultanţa pentru pistele de biciclişti.  Din această „afacere“, din 2009 până în prezent, au avut de câştigat aceleaşi firme: Uti International - în jur de 13 milioane de euro, Tehnologica Radion - 1,3 milioane de euro, SC Search Corporation SRL - peste 800.000 de euro şi Vesta Investment - peste 4,5 milioane de euro.

Câştigătoare la „Marea asfaltare“

De reabilitarea sistemului rutier a Bulevardului Mircea Eliade, Bulevardului Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle şi a Bulevardului Constantin Prezan, dar şi de reabilitarea Pasajului Lujerului, lucrări care au sufocat Bucureştiul vara aceasta, s-a ocupat o singură firmă: SC Tehnologica Radion. Potrivit studiului realizat de „Aliaţa pentru o Românie curată“, Tehnologica Radio este „campioană la reabilitarea şoselelor şi podurilor din Capitală“, câştigând 80 de milioane de euro din contracte la care s-a prezentat singură la licitaţie.

Contactată de reporterii „Adevărul de seară“, directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a recunoscut că a văzut acest studiu, dar nu-l poate comenta până nu ajunge la birou ca să compare cifrele.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite