Adio, locuinţe sociale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriean Videanu a reuşit, cu mâna consilierilor loiali, să schimbe statutul unor locuinţe cumpărate în timpul anului. Consilierii generali au decis. Apartamentele cumpărate de

Adriean Videanu a reuşit, cu mâna consilierilor loiali, să schimbe statutul unor locuinţe cumpărate în timpul anului.

Consilierii generali au decis. Apartamentele cumpărate de Primăria Capitalei de pe piaţa liberă nu mai au statut de "locuinţe sociale" şi, "după caz, de necesitate", aşa cum au hotărât iniţial, prin Hotărârea 18 din 18 ianuarie 2007, înainte de a achiziţiona casele. Asta înseamnă că o comisie a Primăriei Capitalei va repartiza apartamente pentru exproprierile de utilitate publică. Consiliul Local al Sectorului 3 va atribui şi el locuinţe locatarilor din zona-pilot a Centrului Istoric.

Florel Manu

Primăria a cumpărat anul acesta de pe piaţa liberă 342 de apartamente în trei ansambluri rezidenţiale, 50 de apartamente în zona Gura Siriului din sectorul 3, 136 de apartamente în ansamblul de lux de pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte şi 156 de locuri în ansamblul Lemon Garden, din zona Giuleşti. Cele 50 de apartamente din ansamblul Gura Siriului urmează a fi repartizate către sectorul 3, pentru Centrul Istoric.

Ordine de zi, cu surprize

Modificarea Hotărârii 18 din 18 ianuarie nu a fost pusă iniţial pe ordinea de zi obişnuită a şedinţei de astăzi şi nici pe cea suplimentară, înmânată consilierilor. Ea a fost propusă în plenul şedinţei de Adriean Videanu. "Am votat împotrivă. Când am discutat despre ordinea de zi, nu s-a amintit de această hotărâre. Documentaţia a fost la preşedintele de şedinţă şi eu nu aveam cum să văd ce scrie în hotărâre. Mi s-a părut ceva suspect şi m-am opus", se revoltă consilierul general Victor Adâr.

Majoritatea consilierilor generali însă au aprobat proiectul de hotărâre, iar primăria este acoperită pentru achiziţia celor 342 de apartamente. Aşa cum prevedea articolul 3 din Hotărârea 18/2007 a Consiliului General, locuinţele aveau statut "social şi de necesitate" şi urmau a fi repartizate conform Legii locuinţei 114/1996. Tot legea spunea că fondul de locuinţe sociale se asigură din construcţia de locuinţe sau din amenajarea unor construcţii deja existente. Acum, cu noua hotărâre, cei care au cumpărat de pe piaţa liberă sunt acoperiţi.

Multe semne de întrebare

Locuinţele cumpărate de municipalitate erau departe de a satisface nevoile unor persoane cu statut social. "A venit la mine o petentă care a fost evacuată din casă. Mi-a spus că ea nu are bani să plătească întreţinerea în astfel de case, şi a spus că se mulţumeşte cu o cămăruţă", spune consilierul Victor Adâr.

Apartamentele cumpărate de subalternii lui Videanu beneficiază de livinguri generoase care pot ajunge şi la 60 de metri pătraţi, iar fiecare ansamblu rezidenţial are şi locuri de parcare, cumpărate cu 6.000 până la 10.000 de euro pentru aşa-zisele "cazuri sociale".

E clar că hotărârea veche trebuia modificată astfel încât să existe şi criterii de acordare a locuinţelor. "Dacă hotărârea nu respectă Legea 114, a locuinţei, noi vom ataca în instanţă", a spus prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu. Funcţionarii primăriei argumentează că modificarea hotărârii permite repartizarea locuinţelor.

Videanu nu a fost prezent la votarea hotărârii, însă la începutul şedinţei le-a spus consilierilor că "trebuie să găsim o soluţie pentru că o parte din aceste locuinţe au fost deja recepţionate". Aşa că trebuia să existe o bază legală care să nu fie puricată de Curtea de Conturi, aşa încât repartizarea locuinţelor să se facă după criterii cât de cât legale.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite