Bucureşti: „Adevărul de seară“ a realizat topul celor mai scumpe programe de masterat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La majoritatea universităţilor, taxele de şcolarizare au rămas la fel ca anul trecut, iar întreg masteratul ajunge până la 10.000 de lei.

Peste o lună, absolvenţii de facultate vor intra în febra admiterii la masterat. La universităţile de stat din Capitală, cei care nu prind un loc finanţat de la buget vor plăti între 1.800 de lei şi 16.000 de lei pentru un program de masterat. Unul dintre cele mai scumpe programe masterale este în cadrul Universităţii de Arte din Bucureşti.

Cei care doresc să urmeze astfel de cursuri pot alege între Arte plastice, Arte Decorative şi Design sau Istoria şi Teoria Artei. Alte programe de masterate scumpe sunt în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Un masterat în limba engleză, spre exemplu, poate costa şi 10.000 de lei. 

În cadrul Facultăţii de Comunicare a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, taxa de şcolarizare pentru doi ani de masterat este de 5.200 de lei. Deşi universitarii spun că taxele sunt accesibile, nu toţi absolvenţii de facultate îşi permit să-şi plătească aceste studii. „Aş vrea să urmez un masterat la ASE, însă mi se pare prea scump. Nu îmi pot permite să dau aproape 2.000 de euro pe masterat”, a spus Irina, o absolventă a Facultăţii de Jurnalism. 

 Unul dintre cele mai ieftine programe masterale este la Academia de Poliţie, unde un masterat de doi ani costă 2.800 de lei. La Universitatea de Medicină, deşi studiile de licenţă de aici sunt cele mai scumpe, 6.000 de lei annual, preţul unui masterat este de 4.800 de lei. 

Masteratele la privat, mai ieftine
O alternativă pentru cei care vor să urmeze studii masterale este oferta universităţilor private.  Taxele de şcolarizare sunt mai ieftine aici decât la universităţile de stat. Astfel, un masterat în cadrul Facultăţii de Drept costă 2.800 de lei. Absolvenţii de facultate trebuie să fie foarte atenţi când se înscriu şi să verifice dacă programul de masterat respectiv este autorizat de Ministerul Educaţiei. După scandalul nerecunoaşterii diplomelor de la „Spiru Haret“, o altă universitate a intrat în vizorul ministerului. Este vorba despre Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“  unde 34 de programe masterale ar funcţiona ilegal.

TOPUL UNIVERSITĂŢILOR CU CELE MAI SCUMPE MASTERATE

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică- 12.000- 16.000 de lei

Universitatea de Arte   8.000 de lei

Universitatea Tehnică de Construcţii 7.200 de lei

Universitatea Politehnica Bucureşti 6.000-10.000 de lei

Academia de Studii Economice 6.600 (3600 an 1/3000 an 2)

Universitatea din Bucureşti  5000 - 6.000 de lei la Ştiinţe Politice

Universitatea de Medicină  Veterinară 3.400-8.000 de lei

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative 5.200 lei

Academia Naţională de Educaţie fizică şi Sport - 51.000 de lei

Universitatea de Medicină  şi Farmacie “Carol Davila”-  4.800 lei

Academia de Poliţie – 2.800 de lei

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“- 1.860 de lei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite