Câinii de la Adăpostul Glina au nevoie de ajutor : sute de maidanezi au rămas captivi între blocuri de gheată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci zile de la ninsorile abundente şi viscolul care a făcut prăpăd în majoritatea zonelor din ţară, Adăpostul Canin de la Glina este departe de a fi funcţional.

Joi şi vineri, aproximativ 40 de voluntari înarmaţi cu lopeţi şi haine groase au răspuns apelului a două asociaţii care militează pentru drepturile animalelor pentru a salva cei 330 căţei de la Adăpostul Canin Glina. Site-urile de socializare i-au ajutat, de asemenea, pe iubitorii de câini din Bucureşti să se organizeze.

image

În zilele cu ninsori abundente şi viscol, cei 40 de voluntari care au răspuns apelului asociaţiilor „A doua şansă” şi „Robi” au fost nevoiţi să îşi lase maşinile la aproximativ doi kilometri de adăpostul canin şi să înfrunte capriciile vremii pentru a ajunge la ţarcurile adăpostului. Aceştia au cărat pe sănii mai mulţi saci de mâncare uscată pentru căţei, lopeţi şi ceaiuri calde pentru ei.

Peste 100 de oameni au fost sâmbătă la Glina, pentru a ajuta

Odată cu venirea weekendului tot mai mulţi oameni au răspuns solicitării celor două asociaţii, astfel, sâmbătă au ajuns la adăpost peste 100 de oameni  care vroiau să ajute la salvarea câinilor îngropaţi în zăpadă.

După munca aproape sisifică a celor care ajutau la înlaturarea troienelor formate printre tancurile adăpostului, salvatorii se confruntă acum cu un nou set de probleme. Multe din cuştile care adăposteau patrupezii au fost darâmate sub greutatea zăpezii acumulate. De asemenea, utilajele care au fost plătite de voluntari să deszăpezească drumul care asigura accesul către adăpost din comuna Glina, au format pe marginea drumului, inclusiv în interiorul adăpostului, troiene enorme care, odată cu instalarea gerului s-au transformat în blocuri imense de gheaţă.

O tonă de mâncare pentru câinii din adăpost

Iulia Covor, de la freepets.ro, cea care s-a implicat în acţiunea de salvare, a rămas suprinsă plăcut de mobilizarea rapidă a oamenilor care au fost dispuşi să contribuie, fiecare cum a putut , pentru a ajuta adăpostul de câini. „De când am lansat apelul de ajutor pe reţelele de socializare, foarte mulţi oameni s-au oferit să ne ajute. Unii şi-au pus maşinile la dispoziţie, astfel încât cei care vor să ajungă la adăpost, dar nu au cu ce, să se poată alătura celorlalţi voluntari. Din donaţiile voluntarilor care au venit am reuşit să strângem aproximativ o tonă de mâncare uscată pentru câini. Aproximativ o sută de voluntari au venit cu lopeţi pentru a ajuta la deszăpezirea adăpostului”, a declarat Iulia, cea care face apel în continuare la bunăvoinţa voluntarilor.

Apelul asociaţiilor către toti cei dispuşi să ajute

Avem neapărat nevoie de ajutor – bărbaţi cu lopeţi şi cazmale - să spargem acest zid ca să poată fi luat de utilajul cu cupa. Am făcut azi un apel disperat, dar din păcate nu a prea avut ecou.... Doar câţiva voluntari au fost prezenţi astăzi. Zăpada a şi îngheţat şi nu e usor. Am avut ghinion că utilajul nu a putut intra mai repede. O zi mai devreme dacă era, sâmbătă am fi rezolvat pentru că a fost multă lume. Ştiu că este deja o zi de lucru dar vă rugăm din suflet să ne ajutaţi să aducem situaţia la o stare rezonabilă. Acum e mai rau decât era când aveam munţii de zapadă pe mijloc, pe aleile de acces: le puteam arunca mâncare de sus şi chiar apă. Acum ei sunt izolaţi de un perete înalt de 2 m de noi. Nu aş insista dacă aş vedea altă soluţie. Am încercat să apropiem utilajul de gard, dar din cauza cantităţii mari de zapadă, tarcurile s-au deformat spre exterior şi riscăm să le smulgem cu totul.”

Asociaţiile au primit ajutor şi din partea unor pensiuni canine private şi a unor cabinete veterinare care s-au oferit să cazeze pentru o perioadă de zece zile animalele cele mai bătrâne sau bolnave.
Mulţi oameni care nu au putut să se alature voluntarilor, au vrut să îşi arate solidaritatea fată de cele două asociaţii, preferând să doneze saci de mâncare sau oferindu-se să găzduiască temporar animalele din adăpost.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite