Jandarmii bătăuşi din Capitală au intrat în vizorul ONG-urilor internaţionale: Amnesty International cere o anchetă “curată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigioasa organizaţie non-gurvenamentală Amnesty International a adresat o scrisoare oficialilor din MAI si Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie referitoare la răspunsul violent al jandarmilor la protestele din Piaţa Universităţii.

Aceştia cer autorităţilor române să pornească o anchetă privind acuzaţiile de folosire excesivă a forţei din partea Jandarmeriei, ]n urma violenţelor de la protestele anti-guvernamentale din Bucureşti.

Amnesty International a solicitat astăzi, printr-o scrisoare adresată ministrului român de Interne, Constantin Traian Igaş, Inspectorului general al Jandarmeriei Române, Angelică Costel Gavrilă, dar şi procurorului general al Romaniei, Laura Codruţa Kovesi, demararea imediată a unei anchete prompte, independente, complete şi eficiente referitoare la plângerile înregistrate din partea protestatarilor.

Prin acest comunicat, organizaţia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la numeroasele acuzaţii din partea societăţii civile de folosirea excesivă a forţei din partea jandarmilor în timpul dispersării participanţilor la protestele din Bucureşti şi le-a cerut autorităţilor să aducă în faţa justiţiei pe toţi cei care se fac responsabili de încălcarea drepturilor omului.

Amnesty International subliniază în scrioarea adresată autorităţilor că, potrivit legilor internaţionale privitoare la drepturile omului, “orice persoană are dreptul să participe la reuniuni legale şi paşnice”, dar pot fi impuse unele restricţii în exercitarea acestor drepturi din partea autorităţilor.

Totodată, ONG-ul aminteşte oficialilor forţelor de ordine că  poliţia are obligaţia de a garanta siguranţa şi securitatea în concordanţă cu legislaţia şi standardele internaţionale, si mai ales de a acţiona cu moderaţie, proporţional cu gravitatea situatiei.

Până la 20 ianuarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, a înregistrat patru plângeri penale împotriva jandarmilor implicaţi în asigurarea ordinii publice în timpul demonstraţiilor. De asemenea, peste 40 de civili sunt cercetaţi în 32 de cauze de natură penală in urma nopţilor de proteste violente din 14, 15 si 19 Ianuarie.

Amnesty international este o organizaţie non-guvernamentală globală, cu peste 3 milioane de susţinători, activă în 150 de tări ce supraveghează şi militează împotriva abuzurilor grave privind drepturile omului în conformitate cu Declaraţia Universală şi alte standarde referitoare la acestea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite