Bucureşti: Aberaţie urbanistică semnată de primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul edil al sectorului 4, Adrian Inimăroiu, a aprobat dosarul de construcţie al imobilului care s-a ridicat pe o jumătate de stradă. La un an şi trei luni de la semnarea avizului, Inimăroiu nu-şi mai aminteşte ce a făcut, dar este sigur că n-ar fi spus da unei construcţii ilegale.

Mai citiţi:  Şi-a construit casa ocupând trotuarul şi strada

Autorităţile comentează autorizaţia de construire

update

Niciun edil nu-şi asumă răspunderea pentru faptul că o casă construită pe strada Şoldanului, din sectorul 4 a ocupat în întregime trotuarul şi jumătate din aleea cirulată de maşini şi pietoni. Pe lângă primar, autorizaţia a primit şi girul arhitectului şef al sectorului 4, Daniel Cărămidă.

„Ei doi erau cei care dădeau autorizaţii. Eu aveam în subordine direcţia de control dar nu mă puteam băga peste autorizaţiile date de ei”, spune Radu Silaghi fostul viceprimar. Cărămidă ocupă şi în mandatul actualului primar funcţia de arhitect şef însă nu a putut fi contactat de reporterii „Adevărul”.

Nu poţi face orice pe terenul tău

Potrivit arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, vinovaţii se află tot în curtea primăriei sectorului 4. „Omul putea să aibă acte pe teren dar dacă acolo era o stradă nu trebuia să i se dea autorizaţie de construcţie. Trebuia să i se dea o despăgubire. Nu poţi face orice, chiar dacă este terenul tău. Aşa ceava se întâmplă doar în România”, ne-a declarat Pătraşcu. 

 
Situaţia pare fără rezolvare, spre disperarea locuitorilor din zonă care sunt obligaţi acum să circule, împreună cu maşinile pe bucata de stradă rămasă liberă.

Înainte de regimul comunist, pe locul actualei străzi Şoldanului din sectorul 4 era un şir de case, proprietăţi private. Pe vremea lui Ceauşescu au fost demolate ca să facă loc blocurilor.

Între „cutiile de chibrituri” din zona respectivă a rămas o bucată de pământ care face legătura între strada Şoldanului şi strada Bârza. Terenul a fost asfaltat, s-au făcut şi trotuare, dar nu i s-a dat niciun statut, niciun nume.

Doar locuitorii din vecinătate au luat-o drept arteră circulabilă şi au aflat asta recent, când s-au trezit că un bucureştean îşi ridică o ditamai vila pe jumătate din „stradă”. Proprietarul, Florian Dănuţ Gheorghe, are şi acte doveditoare că parcela i-a fost retrocedată.

„Aleea aceasta a fost asfaltată cu mult timp în urmă, încă de pe vremea lui Ceauşescu. Nu ştim însă când a fost refăcută“, a spus Adrian Ionescu, membru al Direcţiei de Inspecţie şi Control din cadrul Primăriei Sectorului 4.

În schiţele primăriei, strada este desenată

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 dau vina pe ordinul judecătoresc obţinut de proprietar în anul 2005 şi pe autorizaţia de construcţie eliberată „pe ultima sută de metri” de către primarul Adrian Inimăroiu.

image

„Nu ştiu despre ce este vorba, dar mă îndoiesc să fi dat eu autorizaţie pentru o construcţie ilegală. Sunt câteva mii de autorizaţii, dar asta mi se pare trasă de păr. Eu am dat cele mai multe amenzi în sectorul 4 pentru construcţii ilegale şi de asemenea, am demolat“, a spus Adrian Inimăroiu, fostul primar al sectorului 4.

În schiţa dată de primărie bucureşteanului figura atât strada, cât şi parcarea special amenajată pentru şoferii din zonă. 
„Noi nu avem cum să rezolvăm situaţia. Construcţia este legală, atâta vreme cât aşa a decis judecătoria“, a explicat Ionescu. Prezenţi la faţa locului, reprezentanţii Direcţiei de Inspecţie şi Control au sesizat o singură neregulă: imobilul este mai înalt cu un etaj decât era prevăzut în acte.

Cu toate acestea, Florian Dănuţ Gheorghe, susţine că poate demonstra legalitatea celui de-al treilea etaj al clădirii. „Este terenul meu, am acte pe el şi am şi autorizaţie de construcţie. În fiecare lună am avut reclamaţii de la o vecină, şi de fiecare dată am justificat construcţia cu acte, la primărie“, a explicat Florian Dănuţ Gheorghe, proprietarul terenului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite