Celebrul scriitor de Science Fiction, Ion Hobana, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Hobana a murit aseară, la Spitalul Colţea din Capitală, după o lungă suferinţă.

Hobana a vorbit cu reporterii Adevărul de Seară, în urmă cu o lună, atunci când ne-a declarat, amabil, că starea de sănătate nu-i permite să poarte o discuţie prea lungă. "Credeţi-mă pe cuvânt, sunt bolnav. Nici nu mai am forţă să mă ridic din pat. Trebuie să ajung la spital, din nou, pentru nişte investigaţii", ne-a declarat, atunci, cercetătorul. Prieteni apropiaţi acestuia spun că scriitorul ar fi suferit de cancer.

Ion Hobana s-a născut pe 25 ianuarie 1931, la Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. În ultimii ani, el a condus secţia de literatură pentru copii şi tineret a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, fiind şi membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România.

Ion Hobana: „Jocul fanteziei m-a însoţit toată viaţa“

FOTO Românii care caută OZN-uri

A publicat cinci volume de versuri pentru copii şi un roman, "Sfârşitul vacanţei", înainte de a se consacra, cu precădere, literaturii SF. Debutul în literatura de gen datează din 1955, cu povestirea "Glasul mării". Au urmat nuvela "Ultimul văl" (1957), volumele de povestiri "Oameni şi stele" (1963), "Un fel de spaţiu" (1988) şi "Timp pentru dragoste" (2009), versiunea teatrală a "Omului invizibil", după H. G. Wells, pusă în scenă la Bucureşti (1974), Braşov (1976) şi Iaşi (2008).

 Cunoscut cercetător al fenomenului OZN, preşedinte al Asociaţiei pentru studiul fenomenelor aerospaţiale neidentificate (ASFAN - Romania), Ion Hobana a publicat, în colaborare cu Julien Weverbergh, "OZN - O sfidare pentru raţiunea umană" (1971) şi "UFO's in Oost en West" (două volume apărute în 1971-1972 la editura olandeză Ankh-Hermes; volumul al doilea a fost tradus în limbile engleză - Londra şi New York -, franceză - Paris, spaniolă - Buenos Aires).

Pentru întreaga sa activitate în domeniul SF-ului i s-au decernat marele premiu al Ministerului Culturii şi Artei din Polonia (1973), premiul special "Aripile de aur ale fanteziei" (1980) şi premiul World F (Brighton, 1984).

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, Societé Européenne de Culture, Centre International Jules Verne, H. G. Wells Society, Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite