A intrat în vigoare Legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a educaţiei a provocat nemulţumiri în lanţ, în special în rândul rectorilor. Actul normativ publicat în Monitorul Oficial la 10 ianuarie aduce schimbări majore şi în învăţământul preuniversitar.

Articolul 215, alineatul 3, din Legea educaţiei menţionează că „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada desfăşurării mandatului“. În plus, la alineatul 4 se precizează că „funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada mandatului“. Acestea sunt principalele două prevederi care au pus pe jar lumea academică întrucât patru rectori, care sunt şi  parlamentari sunt obligaţi să opteze pentru una dintre funcţii.

Este vorba despre rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, Ştefan Drăgulescu şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Florian Popa.

„Nu există o metodologie“
Un alt articol care a provocat haos printre universitari este cel legat de nepotism. Rudele până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere în aceeaşi instituţie de învăţământ superior. La Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu de pildă, rectorul Constantin Oprean le are în subordine atât pe soţie, cât şi pe cele două fiice.

Reprezentanţii universităţilor susţin că nu au primit clarificări de la minister în privinţa aplicării legii. „Sunt lansate tot felul de zvonuri cu privire la momentul alegerii între funcţia de rector şi cea de parlamentar. Eu m-am consultat cu juriştii şi asta este valabil pentru mandatul următor, adică din 2012. În ceea ce priveşte articolul despre rude care ocupă concomitent funcţii de conducere nu există o metodologie în acest sens“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu. Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Nicolae Robu, aşteaptă normele ministerului.

„S-a lucrat ieri, la minister, toată ziua la dispoziţii. Oricum, nimic nu este mai presus de lege. Există un articol unde se menţionează că schimbările se pot produce la sfârşitul mandatului, nu în timpul acestuia“, a declarat Nicolae Robu. El a adăugat că este de acord cu articolul din lege cu privire la soţii, afinii şi rudele care nu trebuie să aibă funcţii de conducere în aceeaşi universitate. „Noi interzicem deja acest lucru prin carta universităţii“, a explicat Robu.

O altă problemă este pensionarea profesorilor la 65 de ani, în învăţământul superior mulţi fiind conducători de doctorat care au depăşit deja această vârstă.

Lege atacată de sindicate
Legea educaţiei aduce schimbări majore şi în învăţământul preuniversitar. Astfel, introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, când practic cei mici vor merge la şcoală de la şase ani.

De asemenea, clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. Şi bacalaureatul se va desfăşura după reguli noi, dar abia pentru absolvenţii liceului din anul 2016.

Membrii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar sunt şi ei nemulţumiţi de anumite articole din lege. „Sperăm să strângem circa 500.000 de semnături din teritoriu pentru a depune o procedură legislativă de modificare a unor articole din lege, precum cel care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani“, a declarat, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. Federaţia Sindicală „Spiru Haret“ a organizat astăzi o întrunire în semn de protest faţă de Legea educaţiei.

„Sperăm să strângem circa 500.000 de semnături pentru a solicita modificarea unor articole din lege “
Simion Hăncescu,
liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite