Ziua a şaptea petrecută în stradă: protestatarii au aruncat cu pietre, jandarmii au intervenit în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda frigului de afară, mii de protestatari s-au adunat din nou, joi, în centrul Capitalei. Până la miezul nopţii, jandarmii au reuşit să elibereze Piaţa Universităţii, ridicând aproape 90 de persoane violente. Alţi cinci manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Filmul protestelor de joi:

UPDATE 03:00 Jandarmii au avut nevoie de 3 minute şi 45 de secunde pentru a evacua Piaţa Universităţii în care se aflau cel puţin 1.000 de persoane. O explicaţie oficială a motivului intervenţiei nu a fost totuşi oferită, cel puţin deocamdată, de autorităţi, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 00:05 A fost reluată circulaţia autoturismelor prin Piaţa Universităţii

UPDATE 00:00 Cinci persoane au primit îngrijiri după conflictul dintre manifestanţi şi jandarmi, una dintre acestea, care susţine că a fost bătută de jandarmi, fiind dusă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit Mediafax.

UPDATE 23:39 Lucrurile s-au liniștit în centrul Capitalei iar circulația a fost reluată pe bulevardul Magheru. Protestatarii liniștiți sau simpli trecători au rămas pe trotuare.

UPDATE 23:38 Numărul persoanelor reținute de către Poliție a ajuns la 48.

UPDATE 23:30 Au fost arestate 24 de persoane.

image

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

UPDATE 23:25 O persoană infirmă și-a abandonat scaunul cu rotile și s-a așezat în mijlocul șoselei, pe lângă el trecând periculos de aproape o mașină a Jandarmeriei. Forțele de ordine l-au ridicat și l-au așezat pe carosabil.

UPDATE 23:22 În acest moment se mai află două, trei sute de manifestanți pașnici, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţiona, care  sunt invitaţi să părăsească Piaţa Universităţii.

UPDATE 23:20 Jurnaslitul Cristian Botez a fost prins de către jandarmi în mijlocul protestatarilor și urcat în dubă. Acesta a fost eliberat imediat după ce s-a legitimat.

UPDATE 23:15 Forțele de ordine împing protestatarii spre Cinematograful Scala de pe bulevardul Magheru.

UPDATE 23:02 Persoanele care au fost prinse de către jandarmi vor fi urcate în dube și duse la secțiile de poliție.

UPDATE 22:58 În acest moment șoseaua a fost eliberată, protestatarii fiind înlăturați de către jandarmi pe partea Teatrului Național și a Facultății de Arhitectură.

UPDATE 22:54 În urma intervenției jandarmilor, protestatarii au eliberat bulevardul și încearcă să scape pe străzile de lângă Facultatea de Arhitectură. Manifestanții au fost înconjurați de jandarmi la fântână.

UPDATE 22:53 Scutierii aleargă și se pregătesc de o intervenție în forță.

UPDATE 22:52 Jandarmii s-au grupat acum în șase rânduri.

UPDATE 22:51 Dinspre Piața Romana se îndreaptă spre Piața Universității un dispozitiv format din două rânduri de jandarmi. Ele sunt urmate de trei dube.

UPDATE 22:48 Manifestanții aruncă cu sticle și pietre în jandarmi.

UPDATE 22:45 Suporterii au încercat să rupă cordonul de jandarmi și să ajungă în Piața Unirii. Forțele de ordine au dat cu gaze lacrimogene și încearcă să împingă mulțimea pe bulevardul Magheru.

UPDATE 22:40 Tânărul, care nu a fost identificat încă de Jandarmerie, a încercat să provoace un conflict cu doi operatori TV care rămăseseră miercuri seară, 18 ianuarie 2012, în Piața Universității. Totul a fost surprins de camere de filmat. Citeşte mai multe AICI!

Joi seară, huliganul cu sămânţă de scandal şi-a făcut din nou apariţia în Piaţa Universităţii, golănismele lui fiind din nou "imortalizate". Iată VIDEO:

UPDATE 22:25 Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat. Potrivit Mediafax, la această oră, în Piaţa Universităţii se mai aflau aproximativ 1.000 de oameni.

UPDATE 22:10 Echipajele SMURD şi de la Ambulanţă au avut două intervenţii la mitingul organizat de USL în zona Kiseleff şi alte patru în Piaţa Universităţii, după ce mai multe persoane au avut atacuri de panică sau au acuzat stări de leşin.

image

Click aici pentru fotogalerie!

UPDATE 21.57 O petardă a explodat în apropiere de grupul ultrașilor.

UPDATE 21:45 Traficul rutier este blocat între Universitate şi Piaţa Romană, precum şi pe Bulevardul Lascăr Catargiu, până la Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră, Ioana Stancu, spune că măsura a fost luată pentru protejarea protestatarilor care au intrat pe carosabil.

UPDATE 21:15 Mulţi protestatari pleacă de pe Magheru şi se pare că se îndreaptă din nou spre Piaţa Victoriei, potrivit corespondentului România TV.

UPDATE 21:01 Grupul de protestatari care miercuri adusese un banner cu "Legalizați marijuana" a venit joi cu un banner pe care scrie "Închideți spice-shop-urile". Ei au declarat pentru reporterul HotNews.ro că au fost amendați ieri de jandarmi pentru "provocare".

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 20:57 "USL, USL ne-ai furat protestele", scandează un grup de protestatari.

image

UPDATE 20:51 Un protestatar a apărut în mulţime cu un steag al PSD-ului, dar alţi manifestanţi i l-au luat şi i-au dat foc.

UPDATE 20:50 Un cordon masiv de jandarmi a fost format între gura de metrou de la TNB şi cea de la Universitate

UPDATE 20:47 Jandarmeria şi Polţia nu vor interveni în forţă în Piaţa Universităţii, atât timp cât oamenii vor protesta în mod paşnic şi civilizat, a anunţat de la sediul Ministerului Internelor, Ioan Dascălu, secretar de stat în MAI.

Dascălu a precizat că în Piaţa Universităţii sunt aproximativ 1.500 de persoane.

UPDATE 20:45 Au fost aprinse mai multe torțe pe mijlocul drumului. Un grup de ultrași a devenit agresiv în momentul în care a văzut un steag al USL în mulțime, creându-se o mică busculada.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 20.40 Moment critic în timpul protestului din Piaţa Universităţii. Reporterul "Adevărul" aflat la faţa locului transmite că, acum câteva minute, un copil de aproximativ 10 ani s-a strecurat în mijlocul mulţimii, purtând un steag PSD. Potrivit primelor informaţii, oamenii din zonă au început să se agite şi s-au îndreptat spre el.

Protestatarii i-au smuls steagul şi i-au dat foc.

UPDATE 20:10 Grupul de ultrași a aprins o torță, a aruncat-o în stradă, dar nu s-a înregistrat niciun incident. Jandarmii nu au intervenit.

UPDATE 20:00 Contactat telefonic de echipa adevărul.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Gheorghe Enache, a declarat că în acest moment, în Piața Universității, se află 1.500 de protestatari.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

UPDATE 19:38 Grupul suporterilor, masat lângă fântână, a scos un banner uriaș pe care scrie "Știința (Craiova - n.red.) nu moare!". Ei mai strigă "Moarte lui Mitică (Dragomir - n.red.)"

UPDATE 19:32 Antena 3 anunță că în acest moment se află 9.000 de persoane în Piața Universității.

UPDATE 19:25 Încă doi manifestanți au fost reținuți pentru posesie de arme albe.

Protest la Iaşi cu „instigatori", boschetari şi Băsescu în flăcări

UPDATE 19:20 Trei persoane au fost reţinute în Piaţa Universităţii pentru că aveau sticle incendiare asupra lor.

UPDATE 19:12 Protestatarii scandează "Fără violenţă", în timp ce forţele de ordine încearcă să îi împingă pe manifestanţi spre trotuarele de la Teatrul Naţional şi Facultatatea de Arhitectură.

Traficul este închis acum pe Bd. Bălcescu până la Sala Dalles, și a fost reluată dinspre Bd. Carol spre Bd. Regina Elisabeta.

UPDATE 19:05 Ultrașii au ajuns în centrul Capitalei.

image

UPDATE 19:03 Manifestanții au întins în fața jandarmilor două steaguri și i-au rugat să nu le calce în picioare și să treacă de partea lor.

UPDATE 18:58 Ludovic Orban și-a făcut din nou apariția printre protestatari. Acesta a fost hulit și îmbrâncit. Jandarmii au format un cordon în jurul lui și au reușit să îl scoată din mulțime.

UPDATE 18:55 Numărul participanților care au participat la mitingul USL și care au ajuns în PiaȚa Universității este de 2.000, potrivit Antena 3.

UPDATE 18:47 În acest moment protestatarii aflați deja în Piața Universității au rupt gardurile de protecție montate de Jandarmerie și au pătruns pe carosabil. Mai multe persoane au fost dărâmate de mulțimea furioasă.

UPDATE 18:42 Participanţii la mitingul USL care au plecat din Piaţa Victoriei au ajuns în Piaţa Universităţii. Valuri de oameni continuă să vină către "kilometrul zero" al protestelor. Primirea USL-iştilor al Universitate a fost însoţită de huiduieli, manifestanţii aflat deja acolo scandând: "PDL şi USL, aceeaşi mizerie".

image

UPDATE 18:40 Manifestanții au rupt cordonul de jandarmi dintre Piața Romană și Piața Universitate.

UPDATE 18:34 Radu Mazăre a ajuns în Piaţa Universităţii.

UPDATE 18:30 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat pentru Mediafax că circulaţia pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Magheru este blocată, pe sensul spre Piaţa Universităţii.

UPDATE 18:28 Suporterii unor echipe de fotbal au început deja să se adune în Piața Unirii, informează Antena 3.

UPDATE 18:25 Protestatarii care s-au adunat în faţa Facultăţii de Arhitectură din Piaţa Universităţii, au început să scandeze "Basarabia, pământ românesc", cu tonalitatea specifică strigătelor de pe stadion.

UPDATE 18:20 Conducerea Metrorex a luat decizia de a suplimenta numărul de garnituri pe magistrala 2 (M), care leagă Pipera de Berceni. Decizia a fost luată pentru a-i duce şi a-i prelua pe protestatarii de la Arcul de Triumf şi Piaţa Universităţii. În apropierea acestor puncte se află staţiile de metrou Aviatorilor, respectiv Universitate.

UPDATE 18:15 Mii de oameni au blocat bulevardul Lascăr Catargiu pe sensul de mers către Universitate.

UPDATE 18:00 Numărul protestatarilor din Piața Universității a ajuns la 700.

USL a organizat un miting în Capitală. Gheorghe Zamfir: "Suntem poporul cel mai jegos". Opoziţia fură protestul din Piaţa Universităţii

Aproximativ 300 de persoane protestează în Piaţa Universităţii din Capitală şi alţi 300 de oameni în alte judeţe ale ţării, în afara celor câteva mii de participanţi la mitingul USL, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Protestatarii au început să vină încă de la ora 13.00 în piaţă, fiind din nou dotaţi cu pancarte pe care au scris “Jos Băsescu”, “Ieşi afara javră ordinară”, “Singura soluţie înc-o revoluţie!”.

Tineri şi bătrâni, fiecare îşi susţine cauza.

"Sunt aici să îmi cer drepturile de cetăţean, nu avem libertate în România, nu avem pensii", a spus unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii.

Un altul îl completează: "Dacă e bărbat, să vină în mijlocul nostru că ne-a luat pâinea de la gura copiilor"

Vezi şi VIDEO În piaţă lozinci şi proteste, pe bulevard se cerşeşte în nemţeşte

Citeşte aici cum au decurs protestele de miercuri, 18 ianuarie 1012
A şasea zi de proteste: politicieni, pensionari, studenţi în stradă

image

Citește și:

VIDEO Piața Universității: Dragoste în vremea revoluției

VIDEO EXCLUSIV Piața Universității: Huliganul de la miezul nopții

Pe aceeaşi temă:
Editorial, Grigore Cartianu: Piaţa Universităţii a murit!

Talmeş-balmeş în a şaptea zi de proteste: Orban, Mazăre, "Ştiinţa nu moare" şi Ţinutul Secuiesc

VIDEO Rromii, traficanţi de maşini, strigă „Jos Băsescu" din cauza taxei auto

CAMERA ASCUNSĂ Prohibiţia, mama profitului: un alt local din centrul Capitalei vinde ilegal alcool!

VIDEO Piaţa Universităţii: Dragoste în vremea revoluţiei

A doua baie de mulţime pentru Ludovic Orban: a fost din nou bruscat de protestatarii de la Universitate

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite