AFACERE-LETALĂ Somnifere, antibiotice și analgezice, vândute pe sub mână în farmaciile din București. Află cum se poartă negocierile fără rețetă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficial, medicamentul nu mai poate fi cumpărat fără reţetă de la 1 aprilie. În realitate, aproape toate farmaciile vând pe cuvânt „calmantul săracului", dar şi, cu puţin efort, Diazepam sau Augmentin.

Reporterii „ADS" au testat, cu camera ascunsă, cât de uşor eliberează farmaciile algocalmin fără reţetă. Rezultatul: doi din trei farmacişti testaţi îl vând fără probleme, deşi avertizează că este periculos.

„Vă dau agocalmin, dar data viitoare faceţi rost de o reţetă, trageţi-o la xerox şi apoi vă luaţi de câte ori vreţi". Aceasta a fost replica unui farmacist din cartierul Berceni, pus în faţa unei durerii închipuite. Cu puţină putere de convingere şi un motiv aparent banal, o durere de dinţi, reporterul „ADS" a reuşit să cumpere o sacoşă de pilule considerate pericol-maxim.

ANCHETĂ ADS Farmaciştii fac afaceri letale cu pastile care se vând doar cu reţetă (CAMERA ASCUNSĂ)

„Agocalminul e cangerigen. Ar trebui retras, dar din raţiuni financiare îl mai păsuiesc. Afară nu se mai produce. După cum veţi vedea în prospect, nu sunt trecute toate contraindicaţiile, pentru că este un studiu mai nou", ne-a avertizat angajatul unui lanţ mare de farmacii, din zona Gării de Nord, care ne-a servit, fără prea multe întrebări, 20 de comprimate.

La aproximativ 500 de metri distanţă, o farmacistă puţin mai precaută refuză să ne ofere o cutie întreagă de analgezice, dar ne oferă două pilule şi multe avertizări. „Nu se mai dă la liber pentru că este periculos. Luat în exces provoacă agranulocitoză (boală provocată de reducerea considerabilă a numărului de globule albe - n.red.) şi afectează inima. Data viitoare veniţi cu reţetă", ne recomandă femeia.

image

Reporterul ADS a cumpărat Algocalmin și Diazepam fără rețetă

Bun pentru dinţi, rău pentru inimă

Alt cartier, aceeaşi poveste. La o farmacie din Ferentari am primit o cutie cu 20 de comprimate de algocalmin fără nicio problemă. O singură farmacistă a ţinut să ne precizeze faptul că încalcă legea dacă ne serveşte cu astfel de comprimate. Cu toate astea, nu ne-a lăsat cu buza umflată.

„S-a făcut campanie din luna decembrie şi până în aprilie că nu se mai aliberează fără reţetă. Vă dau, dar vă rog să aveţi prescripţie de la doctorul de familie data viitoare", a spus aceasta.

O cutie de pilule periculoase am putut cumpăra şi dintr-o farmacie din zona Brâncoveanu. „Sper că nu sunt probleme cu tensiunea, pentru că face rău inimii", ne-a mărturisit pe un ton foarte jos una dintre farmaciste.

În total, două treimi din cele aproape 20 de farmacii Apoteca, Sensiblu, Dona, Alcon şi Myosotis vizitate într-o singură zi de reporterul „ADS" au eliberat medicamente interzise şi captura a fost una consistentă: o plăsuţă de analgezice.

O poveste bună pentru un Diazepam interzis

Nu la fel de uşor se pot cumpăra, fără reţetă, antibioticele sau calmantele precum diazepam. Însă nici imposibil, dacă găseşti reţeta perfectă pentru a sensibiliza farmacistele. Invocând un deces în familie, am primit un Diazepam (calmant foarte puternic) într-o farmacie din zona Tinereteului.

Nici antibioticele nu sunt greu de obţinut, dacă pui mâna unde trebuie. O durere de măsea care ne macină de câteva zile şi angajatele unei farmacii de la Piaţa Unirii au sărit în ajutorul nostru cu o cutie de Augmentin cu 10 comprimate, necesare unui tratament de 5 zile.

Augmentinul este un antibiotic foarte puternic folosit în tratamentul de scurtă durată al infecţiilor bacteriene. Ambele pot fie liberate doar pe bază de reţetă.

Explicaţii ambigue

Întrebaţi de legalitatea acestor vânzări, unii dintre reprezentanţii acestor unităţi au susţinut că există un regim de urgenţă care prevede eliberarea algocalminului fără reţetă, deşi ştiu că este periculos.

„Medicamentul este cancerigen luat pe o durată îndelungată de către cei cu probleme hepatice. Dar noi putem da, fără prescripţie, maxim 10 comprimate. Rămâne la latitudinea farmacistului dacă omul din spatele tejghelei are nevoie sau nu de acest medicament", ne-a declarat Simona Ionescu, diriginta unei farmacii Apoteca.

Reprezentanţii lanţului de farmacii Dona susţin că e greu de verificat numărul de comprimate eliberate de către angajaţii lor, în raport cu reţetele, însă vor lua măsuri interioare. „Vom declanşa o anchetă pentru a stabili cine a eliberat algocalmin fără prescripţie şi în ce condiţii", ne-a declarat Georgeta Ionică, PR-ul companiei.

Sesizarea ziarului „ADS" către lanţul de farmacii Sensiblu, privind ilegalitatea eliberării analgezicului, a determinat de asemenea o anchetă internă.

„În cazul în care un farmacist a eliberat Algocalmin fără reţetă, acesta este o situaţie izolată, iar farmacistul respectiv poartă întreaga responsabilitate a acţiunii sale. Conducerea Sensiblu va fi nevoită să declanşeze o anchetă internă, pentru a stabili măsurile disciplinare care se impun", ne-a declarat Veronica Burlacu, PR Manager Sensiblu.

image

Farmacistele pot fi înduplecate de clienții suferinzi

Ministerul Sănătăţii: „Aceste farmacii încalcă legea!"


După ce a iscat controverse în ţările vestice, locuri în care a fost interzis sau restricţionat parţial din cauza pericolului substanţei metamizol pe care o conţine, Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) a decis printr-o hotărâre ca eliberarea analgezicului să se facă doar pe bază de reţetă. Decizie care a intrat în vigoare de la 1 aprilie anul acesta.

Maxim 4 comprimate la 24 de ore

Această hotărăre anulează parţial hotărârea dată de ANM, după ce în 2005 Colegiul Farmaciştilor a stabilit un regim de urgenţă prin care se pot acorda medicamente de orice fel pentru un tratament de maxim 24 de ore. O „portiţă" folosită de farmaciştii miloşi pentru a-şi trata clienţii disperaţi. În cazul algocalminului înseamnă 1-2 comprimate, maxim 4, în funcţie de complexitatea afecţiunii. Teoretic.

Pentru că reporterul „ADS" a reuşit să cumpere şi câte 20 de comprimate, deşi nu a invocat o situaţie critică.

„Există într-adevăr un regim de urgenţă care prevede eliberarea de maxim 10 comprimate fără reţetă", spune Dumitru Lupulişeanu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

De partea cealaltă, Agenţia Naţională a Medicamentului susţine că are la cunoştinţă alte «derogări». „Normal, şase comprimate ar trebui să se elibereze fără reţetă. Este regretabil însă dacă farmaciştii nu respectă codul deontologic al acestei profesii. Acest medicament provoacă reacţii alergice foarte grave", susţine Anca Crupariu, reprezentanta agenţiei.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii sunt, însă, de altă părere. „Aceste farmacii încalcă legea! Doza pe care are voie s-o elibere un farmacist, în cazul algocalminului, în 24 de ore, este înscrisă pe prospect. Dacă aceştia vând mai mult, acest lucru nu este legal!", a declarat Oana Grigore, ofiţer de presă al Ministerului Sănătăţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite