Le trece pasajul pe la geam!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din zona Basarab trăiesc un calvar de când se lucrează la podul rutier care ar trebui să fie gata la toamnă.

Oamenii spun că zgomotul utilajelor este infernal şi la fiecare lucrare de amploare simt cum blocurile se cutremură. Ei se întreabă cum vor suporta gălăgia şi după ce pasajul va fi gata.

Până să înceapă lucrările la pasajul Basarab din Capitală, în urmă cu trei ani, oamenii care locuiesc în blocurile din apropierea acestuia ascultau şuieratul trenurilor care treceau prin gara din apropiere. Începuseră să se obişnuiască, dar zgomotul de pe şantier a crescut, mai ales că acum muncitorii lucrează zi şi noapte ca să dea zor să termine proiectul.

„Când era câte o grevă la CFR trebuia să suportăm şuieratul trenurilor. Prin zonă se circula intens şi înainte, dar şi acum. Trec maşini şi autobuze, şoferii nemulţumiţi claxonează şi este o gălăgie greu de suportat“, spun localnicii din blocurile situate lângă podul rutier Basarab.

Zgomotul se aude şi cu ferestrele închise

Ştefan Predonescu locuieşte la etajul doi într-un bloc de zece etaje de la intersecţia dintre Calea Griviţei şi Şoseaua Nicolae Titulescu. De la balconul său, pasajul este la doar o aruncătură de băţ, iar zgomotul este mare chiar şi cu ferestrele închise, lucru însă imposibil în aceste zile caniculare. Apartamentul său este plin de praf, deşi asta nu ar fi cea mai mare problemă. Pe timpul nopţii, zgomotul este la fel de mare ca şi în plină zi. „Noaptea bocăne, trosnesc, sudează. O idee ar fi fost să mute măcar gara“, a mai explicat locatarul.

image

Deşi recunoaşte că este o atmosferă infernală, bucureşteanul spune că, în timp s-a obişnuit cu gălăgia. Priveliştea din apartament este una inedită.  „Pot să-mi fac un pod din balcon direct pe pasaj“, a glumit tânărul. Ca şofer vede cu ochi buni proiectul, aşa că rezistă eroic pe timpul lucrărilor.

 Se cutremură blocul

O altă locatară, Alina Skultety locuieşte în acelaşi bloc de lângă pasajul Basarab, dar apartamentul său are vederea în spate. Cu toate acestea, zgomotul este la fel de mare.

„Atunci când înfig câte un pilon în pământ, am senzaţia că este cutremur. Sper să nu fie afectată structura de rezistenţă a clădirii“, a mai spus ea. Locatara a mai spus că la începerea lucrărilor, s-au dat asigurări că blocul va fi reabilitat, dar deocamdată nu s-a iniţiat nimic în acest sens. Oamenii speră ca din toamnă când trebuie să fie finalizate lucrările la pasajul Basarab, lucrurile să se liniştească. „Sper ca după ce se termină lucrările la pasaj să fie mai linişte şi presupun că au prevăzut în proiect un sistem de izolare fonică“, au mai spus cei care locuiesc lângă pasaj.

Finalizarea lucrărilor, în septembrie

Despre pasajul Basarab, inginerii italieni, spanioli şi români de pe şantier au spus că este cel mai lat pasaj din Europa aflat în construcţie în acest moment, având o lăţime de 44 de metri. La ultima sa vizită pe şantier din luna iunie a acestui an, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a promis că lucrările vor fi finalizate în luna septembrie. Potrivit machetei din 2006, podul pleacă din Bulevardul Titulescu, traversează Calea Griviţei, liniile de cale ferată, Bulevardul Dinicu Golescu, Şoseaua Orhideelor, intersecţia Plevnei-Orhideelor-Giuleşti, ajunge la Podul Grozăveşti şi revine la sol pe Şoseaua Grozăveşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite