ABSURD Maria Vlas, nou proces FNI: are antecedente penale pentru aceeaşi faptă pentru care este acum judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mama FNI“ a fost trimisă în judecată în urmă cu două luni într-un nou dosar penal deschis pentru alţi 5.300 de păgubiţi din Sibiu. Dosarul a ajuns în instanţă abia acum din cauza unui grefier care nu l-a trimis la timp la Poliţie în urmă cu 11 ani. Mai mult, inculpaţii sunt consideraţi cu antecedente penale pentru aceeaşi faptă.

Fosta directoare a SOV Invest, Ioana Maria Vlas, face din nou turul instanţelor de judecată pentru păgubirea investitorilor FNI, cu toate că a stat deja aproximativ şapte ani după gratii pentru aceeaşi faptă. Ea a fost eliberată în urmă cu şapte luni de la Penitenciarul Târrgşor, iar la sfârşitul lui martie un nou dosar a fost trimis în judecată la Tribunalul Sibiu pentru 5.363 de părţi vătămate din raza judeţului. Toate aceste persoane au făcut plângere în anul 2000, dar din cauză că un grefier de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a uitat să le trimită la Poliţia din oraş, ele au rămas nerezolvate şi nu au fost ataşate dosarului FNI.

Abia în 2008 cineva şi-a dat seama că aceste plângeri au rămas „în aer“ şi ele au fost trimise procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Alba Iulia. Singurul vinovat găsit pentru această situaţie a fost grefierul care a fost sancţionat cu reducerea indemnizaţiei de conducere cu 15% pe o perioadă de 3 luni, pentru că nu şi-a făcut treaba.

Statul, bun de plată
Alături de Ioana Maria Vlas, în acest dosar mai sunt acuzate alte opt persoane din dosarul FNI. „Această greşeală a unui funcţionar public a generat nişte efecte juridice deloc neglijabile, atât pentru mine, cât şi pentru statul român care va cheltui probabil aproximativ o sută de mii de lei pentru acest dosar“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Ioana Maria Vlas, care s-a prezentat în urmă cu cinci zile la prima înfăţişare în acest dosar.

Ea a adăugat că lucrul cel mai ciudat este faptul că în rechizitoriu inculpaţii apar cu antecedente penale, cu toate că infracţiunea este unică. „Este comisă într-un anumit timp şi nu este vina noastră că am fost judecaţi şi condamnaţi definitiv înainte să se ajungă la acesată nouă anchetă. Cât o să trăiesc o să se mai trezească alţi şi alţi investitori care să mă dea în judecată“, a mai spus Vlas.

Reprezentanţii DNA susţin că legea prevede ca atunci când un condamnat definitiv pentru o infracţiune complexă sau continuată este judecat ulterior pentru alte infracţiuni care intră în conţinuutul aceleaşi infracţiuni, se stabileşte o pedeapsă ulterior care nu poate fi mai uşoară decât cea pronunţată anteiror.

„Această greşeală a unui funcţionar public a generat nişte efecte juridice deloc neglijabile, atât pentru mine, cât şi pentru statul roman”

Ioana Maria Vlas,
inculpată

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite