6, 2 milioane de euro pentru obiectivul turistic Bellu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECIZIE Consilierii generali au aprobat ieri investiţia la cimitirul-vedetă al Bucureştiului, pentru ca acesta să atragă mai mulţi vizitatori. Locul de veci, unde sunt înmormântate personalităţi ale României, va beneficia de “televiziune cu circuit închis”, iluminarea monumentelor şi supraveghere video.

Din cele şapte proiecte care presupuneau cheltuirea a 24 de milioane de euro pentru schimbarea la faţă a 20 de cimitire din Capitală, consilierii generali au votat doar trei. Este vorba despre reamenajarea cimitirelor Bellu, Domneşti, Berceni şi Tudor Vladimirescu. Cei mai mulţi bani s-au alocat pentru locurile de veci Bellu: 6, 2 milioane de euro. Pentru Domneşti şi Berceni s-au dat 700.000 de euro, iar pentru „Tudor Vladimirescu” – 26.000 de euro.

Aceste sume din urmă vor fi cheltuite pentru alimentarea cu energie electrică sau cu gaze a capelelor şi a altor corpuri de clădiri din cimitire.

Reabilitarea Crematoriul, respinsă
Consilierii au respins proiectul care prevedea introducerea de apă şi canalizare în cele 17 cimitire printre care Străuleşti, Pantelimon, Ghencea, Domneşti, Pantelimon, Berceni, Bucureşti Noi, Eroii Revoluţiei, Colentina, Eroii Sovietici Herăstrău, Izvorul Nou, Eroii Sovietici Jilava sau Dămăroaia.

De asemenea, nu a fost aprobată pictarea capelei Cimitirului Vest, construcţie care se încadrează stilistic în zona modernismului. Lucrarea s-ar fi desfăşurat pe o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi şi ar fi costat 385.780 de euro. Nici reabilitarea şi consolidarea Crematoriului Cenuşa nu a fost aprobată de către consilieri.

Aceasta presupunea cheltuirea a aproximativ un milion de euro pentru  reabilitarea şi consolidarea ansamblului format din crematoriul „Cenuşa” şi clădirea Columbarului precum şi amenajarea şi reabilitarea aleilor sau a spaţiilor verzi. De asemena, potivit expunerii de motive a acestui proiect, construcţiile au nevoie de înlocuirea sau refacerea anumitor finisaje şi decoraţiuni, dar şi înlocuirea instalaţiei electrice, termice şi sanitare. Intervenţiile sunt necesare deoarece clădirea nu a suferit nicio îmbunătăţire din momentul terminării construcţiei, 1932.

„Reţea de televiziune cu circuit închis”
Potrivit proiectului aprobat ieri de consilierii generali, în Cimitirtul Bellu vor fi alei micuţe pavate cu piatră cubică şi iluminate cu stâlpi de joasă înălţime, iar reţeaua de apă şi canalizare va fi modernizată, la fel şi amenajarea peisagistică.

Fiecare încăpere din cimitir va fi dotată cu termostat pentru ca utilizatorii să poată seta temperatura dorită. În plus, cimitirul va beneficia de o “reţea de televiziune cu circuit închis”, ceea ce înseamnă că vor fi instalate camere video pentru a „mări gradul de curăţenie şi civilizaţie” aşa cum a declarat primarul general Sorin Oprescu, iniţiatorul proiectului. „S-au întâmplat atâtea dezastre, s-au vandalizat mormintele sau monumentele.

Cei care se duc în cimitire să-şi plângă morţii au dreptul să o facă în siguranţă şi civilizat”, a mai aduugat primarul general. Investiţiile sunt necesare, potrivit expunerii de motive a proiectului, pentru că în luna mai a acestui an, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor veni în România pentru a vedea dacă Bucureştul merită introdus în „Ruta Cultural Europeană”, o strategie a Consiliului Europei care îşi propune să promoveze cimitirele reprezentative. Alţi 700.000 de euro erau alocaţi pentru extinderea corpului administrativ al cimitirului Bellu. Noua clădire urma să aibă şi o sală de mese pentru ca „persoanele îndoliate să poată derula parastasul sau alte evenimente necesare ritului de înmormântare”.

S-au întâmplat atâtea dezastre, s-au vandalizat mormintele sau monumentele. Cei care se duc în cimitire să-şi plângă morţii au dreptul să o facă în siguranţă şi civilizat
Sorin Oprescu
Primarul Capitalei

Consilierii au discutat şi privatizarea RADET

În cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), aleşii locali au dezbătut trei variante de privatizare a Regiei Autonome de Distribuţie a Agentului Termic (RADET). Astfel, municipalitatea, cu acordul CGMB, va trebui să opteze pentru una dintre soluţii în următoarea perioadă, având în vedere că, începând cu 2012, subvenţiile la gigacalorie nu vor mai fi acordate. Unul dintre scenariile cuprinse în studiu prevede disponibilizarea a 40-50% din personalul RADET, iar primăria ar suporta subveţia pentru cetăţeni doar în primii doi ani, urmând ca, după această perioadă, să decidă firma privată dacă şi cât suportă din subvenţie. De asemenea, din studiile făcute rezultă că preţul gigacaloriei ar putea ajunge, până în 2020, la 600 de lei, adică dublu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că privatizarea Regiei este absolut necesară. “Dacă continuăm în felul acesta cu cheltuielile pentru RADET, la sfârşitul anului acesta nu o să mai putem compensa energia termică pentru populație. Eu susţin concesionarea acestora servicii. Sunt deja intenţii pentru preluarea acestor servicii din partea unor firme din SUA, Elveţia, Franţa sau Italia”, a spus Sorin Oprescu.






București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite