40% dintre bucureşteni vor reintroducerea pedepsei cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit “Cartografierii sociale a Bucureştiului”, cel mai recent studiu realizat de SNSPA, 40 % dintre bucureştenii chestionaţi au declarat că pedeapsa cu moartea ar trebui reintrodusă.

Procentul înregistrat de cercetători anul acesta este cu 5% mai mare decât cel înregistrat în 2010. Astfel, se observă o creştere a nevoii de agresivitate la nivelul justiţiei sociale.

Aproximativ 53% dintre bucureşteni se opun acestei pedepse, iar 3% nu ştiu ce să răspundă. Studiul a fost făcut între 5 şi 20 aprilie, pe un eşantion de 1.116 persoane. Marja de eroare este de +/-2,9%.

Cititorii cer pedeapsa cu moartea!

Potrivit aceluiaşi studiu, 88% dintre bucureşteni cred că un şomer care circulă fără bilet cu mijloacele de transport ale RATB nu are trebui sancţionat.

De asemenea, „Cartografierea socială a Bucureştiului” arată că, în ultimele 12 luni, 15% dintre persoanele intervievate au fost victimele hoţilor de buzunar şi nu numai.

„Rata acestui tip de infracţionalitate a rămas constanţă, prin comparaţie cu anul trecut. Reamintim faptul că tendinţa este ca rata spargerilor să fie invers proporţionată cu ponderea populaţiei sărace din cartiere. Cu siguranţă că aici mai contează şi prezenţa sau absenţa unor structuri infracţionale, ca şi a unui sistem de protecţie mai mult sau mai puţin performant. Deşi, conform datelor oferite de Ministerul Administraţiei şi Internelor în <Bilanţul pe anul 2010>, se înregistrează o scădere a faptelor de tâlhărie cu 4,48 %, percepţia la nivelul populaţiei înregistrează un nivel de inerţie ridicat”, explică cercetătorii de la SNSPA.

image

Un alt rezultat interesant este cel cu privire la cumpărarea ţigărilor netimbrate. Astfel, cel puţin 200.000 de bucureşteni au cumpărat ţigări netimbrate în ultimul an.

Tipul de reacţie a bucureştenilor faţă de amenzile primite pe nedrept de la Primărie sau de la Poliţie a fost şi el „testat” prin sondajul SNSPA. 36%, cel mai mare procentaj, au spus că ar face plângere la instituţiile respective.

La întrebarea „Aţi fost nevoit să daţi vreodată şpagă pentru a vă rezolva o problemă”, 59% au spus că da.
„Aproximativ 65 de milioane de euro s-a dat şpagă în ultimul an în Bucureşti, cu o medie de 724 de lei de persoană. Aceste sume reflectă exclusiv mica corupţie din Bucureşti, fiind vorba de sumele relativ mici date ca şpagă. Cea mai mare sumă contabilizată de noi a fost de 4.800 de euro într-un an”, au concluzionat specialiştii.    

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite