VIDEO 25 de bucureşteni sunt muşcaţi în fiecare zi de maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar în prima jumătate a acestui an, câinii fără adăpost au atacat peste 4.500 de persoane care au ajuns la spital.Medicii susţin că numărul cazurilor s-a dublat faţă de acum patru ani, iar autorităţile nu au nicio soluţie pentru rezolvarea problemei patrupezilor.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, 4.519 de bucureşteni au fost muşcaţi de câinii străzii în primele şase luni ale acestui an. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare dacă avem în vedere faptul că în 2007 numărul acestora era de 5.195 de persoane pe parcursul întregului an. Directorul medical de la Institutul „Matei Balş“, Sorin Petrea, susţine că în perioada lunilor de vară sunt cele mai multe cazuri de persoane atacate de maidanezi. „Câinii devin mai agresivi de la căldură. În plus, în lunile de vară oamenii ies cel mai mult prin oraş şi astfel sunt atacaţi mai des de patrupezi“, a declarat, pentru „Adevărul“, medicul Petrea.

Cea mai periculoasă zonă, sectorul 2

Din datele furnizate de „Matei Balş“, sectorul 2 este cea mai periculoasă zonă din Bucureşti în privinţa atacurilor de animale.
Aici, în iunie, au fost muşcate 224 de persoane, respectiv 188 în iulie. La polul opus, cea mai sigură zonă ar fi sectorul 1, unde doar 107 de persoane au fost muşcate de câini în luna iunie şi 98 în iulie. La nivelul întregului oraş, în ultimele două luni, peste 2.500 de oameni au călcat pragul Institutului pentru a cere ajutorul medicilor din cauza atacurilor câinilor.



Bucureştenii se plâng pe internet

În ultimele zile, tot mai mulţi bucureşteni au reclamat că sunt speriaţi de comportamentul câinilor de pe stradă şi au cerut primăriilor de sector să ia măsuri, iar plângerile vin din tot orașul. „Pe strada Podul Giurgiului nr.1 şi nr.2 şi pe celelalte străzi sunt foarte mulţi maidanezi periculoşi şi agresivi. În repetate rânduri i-au muşcat pe trecători“, a scris pe domuleprimar.ro un locuitor din sectorul 5. Magdalena Constantin a sesizat şi ea că în sectorul 4, pe strada Viorele se află numeroase haite de câini care atacă cetăţenii.
Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) spun că pericolul este şi mai mare din cauza înmulţirii şobolanilor, ceea ce a condus la răspândirea leptospirozei printre câinii din Bucureşti, o boală care afectează sistemul nervos, ficatul şi rinichii omului. „Din testele efectuate în prima săptămână a lunii august la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a rezultat faptul că peste 30% din câinii comunitari sunt pozitivi“, a spus Robert Lorentz.  El este însă contrazis de preşedintele Fundaţiei „Vier Pfoten“, Kuki Bărbuceanu care spune că este o statistică ireală care nu face decât să creeze panică printre bucureşteni.
Când vine vorba însă de o statistică exactă a numărului de maidanezi, aceasta nu a fost clarificată vreodată de autoritățile locale pentru că nu s-a reușit efectuarea unui recensământ.

Veveriţele, alte animale în topul celor care atacă omul

În cazul în care sunteţi atacaţi de o haită de câini, specialiştii vă sfătuiesc să nu faceţi mişcări bruşte şi să încercaţi să le vorbiţi blând. Dacă însă sunteţi muşcaţi, cel mai indicat este să vă prezentaţi la spital pentru tratament de specialitate.
Statisticile medicilor sunt negate însă de reprezentanții ONG-urilor. „Practica este ca pacientul să spună că a fost muşcat de un câinii fără stăpân pentru că altfel este pus să urmărească animalul dacă dă semne de turbare, să-i aducă un carnet de sănătate şi să suporte tratamentul antirabic care ajunge undeva la 100 de euro“, a declarat Kuki Bărbuceanu de la „Vier Pfoten“. Ca să scape de alergătură şi de cheltuială, oamenii dau vina pe animalele fără stăpân.
De la începutul anului, în total, 6.712 persoane s-au prezentat la Centrul Antirabic, singurul din Bucureşti, după ce au fost atacate de diferite animale. În afară de maidanezi, ele au fost muşcate de câini cu stăpân (1.633), pisici (466), şobolani (22), hamsteri (9) sau chiar veveriţe (6).
STATISTICĂ

Două persoane omorâte de câini, în ultimii ani


Construirea de noi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care ar putea să rezolve problemele actuale, a rămas la stadiu de promisiune după ce Primăria Capitalei a ajuns la concluzia că nu are bani pentru amenajarea acestora. „Încă de la votarea bugetului din primăvară, proiectul de la Fundulea a fost reziliat şi închis definitiv“, a declarat, ieri, directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Lorentz. Câinii ar fi urmat să se răsfeţe pe o suprafaţă de 14 hectare cu aproximativ 15.000 de locuri, iar amenajarea fusese anunţată ca măsură urgentă după ce o bucureşteancă de 49 de ani a fost sfâşiată de o haită de câini la începutul acestui an. Tanioşa Sachievici (49 de ani) a fost omorâtă în luna ianuarie într-o curte din proprietatea ADP Sector 5 din cartierul Ferentari. Ea urma să ridice un container pentru colectarea materialelor refolosibile, care se afla în acea zonă când a fost atacată de peste zece maidanezi. Femeia a murit la câteva zile după incident, pe patul de spital.

În urmă cu cinci ani, o altă persoană şi-a pierdut viaţa din cauza câinilor fără stăpân. Este vorba de un om de afaceri japonez în vârstă de 68 de ani, care a fost sfâşiat de un maidanez, în spatele unui bloc situat pe Bulevardul Nicolae Titulescu, în apropiere de sediul firmei sale.

El a reuşit să se târască vreo 20 de metri, lăsând în urma sa o dâră de sânge, dar n-a mai apucat decât să intre în scara blocului şi să-i spună portarului „Câine!... Salvare!...”. A murit însă înainte de sosirea ambulanţei. Se pare că muşcătura i-ar fi secţionat artera femurală, hemoragia produsă fiind foarte abundentă şi excluzând practic orice posibilitate de supravieţuire.

În toamnă începe sterilizarea în Ilfov

Primăria Capitalei şi Fundaţia „Vier Pfoten“ au încheiat un protocol anul acesta pentru sterilizarea animalelor, acţiune care s-a încheiat deja, dar statisticile indică faptul că problema nu este nici pe departe rezolvată. Voluntarii au reuşit castrarea a aproximativ 4.000 de câini şi alţi aproximativ 6.000 prin intermediul cabinetelor medicale private. Deşi nu au reuşit să finalizeze acţiunea în Capitală, atenţia responsabililor se îndreaptă acum spre marginile oraşului unde câinii se înmulţesc şi devin tot mai greu de stăpânit. „E jale în zona Ilfov. Sunt localităţi precum Chitila, Bragadiru, Voluntari sau centura Bucureştiului cu mii de câini care şi-au găsit adăpost în depozite şi autobaze şi vrem să reluăm din toamnă campania de sterilizare pe aceste  zone“, a mai spus Lorentz. În prezent, Capitala dispune de doar două adăposturi de animale, la Pallady şi Mihăileşti, cu o capacitate maximă totală de 500 de locuri“.

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite