20.000 de copii n-au loc la grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30% din copiii preşcolari din Capitală vor fi nevoiţi ca de la toamnă să stea acasă. Inspectoratul Şcolar n-a transmis încă grădiniţelor bucureştene data înscrierilor pentru anul şcolar 2011-2012. Cu toate acestea, potrivit estimărilor mii de copii vor rămâne pe dinafară.

Bona, bunica sau, grădiniţa particulară sunt opţiunile la care trebuie să recurgă părinţii care lucrează pentru a-şi lăsa în grijă copilul. Dacă în 2010, la nivelul Capitalei, a fost înregistrat un deficit de 9.000 de locuri, în 2011peste 20.000 de părinţi nu-şi vor putea înscrie copiii la o grădiniţă de stat.

Noua Lege a Educaţiei nu le mai permite grădiniţelor să înmatriculeze mai mult de 20 de copii într-o grupă. Însă, educatorii au primit mereu mai mulţi copii.

În ultimii doi ani nu am refuzat copii pentru că din 30 de copii înscrişi la o grupă, frecventează zilnic aproximativ 25-27 de copii“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Mirela Pădurean, directorul Grădiniţei nr. 245 din Bucureşti.

Perioada de reînscriere a copiilor care deja frecventează grădiniţa va începe în luna mai şi va dura până la trei săptămâni, iar înscrierile pentru anul şcolar 2011-2012 se vor face imediat după această perioadă, spun directorii şi inspectorii preşcolari.

Dacă acum patru ani, 8.000 de copii din sectorul 6 rămâneau pe dinafară, anul acesta 5.000 nu vor avea loc la grădiniţă şi acest lucru este din cauza faptului că nu s-au construit unităţi şcolare“, a declarat Canona Petrescu, inspector preşcolar din sectorul 6. 

Soluţie de compromis

Ministerul de resort consideră că educaţia timpurie nu este obligatorie şi ca urmare nu are datoria să asigure locuri la grădiniţe.

Această situaţie este în fiecare an. Fizic nu aveam cum să acoperim atâtea cereri, însă există înţelegerea cu colegele mele de la cele şase sectoare de a accepta mai mulţi copii la grupă, aşa încât 12.000 de copii din cei 20.000 fără loc vor putea beneficia de această formă de învăţământ“, a declarat Cristian Alexandrescu, inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Este o situaţie de compromis pe care o acceptăm în fiecare an, dar este foarte greu pentru educatori să lucreze la grupă cu 30 de copii, în loc de 20“, a adăugat Alexandrescu. 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite