102 – traseul campion la lungime, 73 – de nouă ori mai scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cel mai lung traseu RATB are aproximativ 17 kilometri, iar, cel mai scurt, puţin peste 2 kilometri. Linia autobuzului 102 este cea mai lungă din Bucureşti, iar şoferii RATB fac pe tură maximum trei curse. În schimb, linia 73 este cea mai scurtă, iar şoferii glumesc şi spun că ameţesc după cele 19 curse zilnice parcurse.

Linia 102 din Capitală este campioană la lungime, având cel mai lung traseu, aproape 17 kilometri. Cursa este parcursă de şoferi în aproximativ 63 de minute, iar asta atunci când traficul nu le dă mari bătăi de cap. „Traseul e parfum, mai ales când e coada până la Dâmboviţa“, glumeşte Lucian Dumitrache, şofer de mai mulţi ani pe această linie.

Cursa cu 34 de staţii
Autobuzul 102 opreşte în 34 de staţii şi uneşte sudul de estul Capitalei, mai exact ieşirea din Bucureşti, dinspre Jilava, de Cora Pantelimon. Cum traseul este foarte lung, şoferii fac pe tură doar două sau trei curse. „Câteodată călătorii sar şi la bătaie dacă nu le deschizi între staţii“, spune necăjit Gică, şofer pe 102.

Cel mai bătrân şofer de pe această rută este Tinu Cârnealu, de 61 de ani. „Conduc pe aici de 37 de ani, iar pe acest traseu de când s-a înfiinţat linia. Înainte la Vitan era pod de lemn, era drum de ţară cu noroiul cât roata de la autobuz“, îşi aminteşte Moşu’, aşa cum este poreclit de colegi. Spre dezamăgirea lui multe lucruri s-au schimbat şi meseria a devenit tot mai obositoare.

„Acum nu mai ai voie să bei apă la volan, să vorbeşti cu călătorii şi în plus suntem obligaţi să oprim în staţii chiar dacă nu sunt călători“, se plânge bătrânul. Traseul lung îi dă de multe ori bătăi de cap. „Când ajung acasă parcă m-a lovit carul în cap. În plus, nu e doar traficul, dar maşinile astea noi sunt periculoasă nu au cabina închisă şi e un curent...“, spune Moşu’.

19 curse pentru şoferii de pe 73
Cel mai scurt traseu al unui mijloc de transport în comun din Capitală este cel al troleibuzului 73, care „se învârte“ doar prin Berceni, pe Bulevarul Alexandru Obregia şi puţin din Piaţa Sudului. Pe traseul de aproximativ doi kilometri, şoferul este obligat să oprească doar de cinci ori. Timpul făcut cu acest troleibuz este de şapte minute, dar cu toate acestea şoferii trăiesc acest timp la intensitate. Ei trebuie să facă 19 curse într-o zi de muncă, faţă de trei câte fac cei de pe 102. „Ştiam că are cel mai scurt traseu, dar m-am obişnuit“, a spus Mihai Sorin, care conduce pe 73 de trei luni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite