Braşov: A crescut violenţa în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: A crescut violenţa în şcoli
Braşov: A crescut violenţa în şcoli

În primele şase luni din 2009 au avut loc 32 de incidente violente în şcolile din judeţ. Poliţiştii spun că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, agresiunile în şcoli şi în afara acestora au crescut 23%.

Oamenii legii avertizează că incidentele violente au loc atât în incinta şcolii cât şi în preajma lor, motiv pentru care, înainte de începerea anului şcolar, atrag atenţia părinţilor asupra educaţiei pe care le-o dau copiilor. „Mediul familial este cel în care se formează personalitatea şi comportamentul unui copil, educaţia acestuia pornind cu primele sfaturi ale părinţilor. Din păcate, timpul acordat copiilor devine tot mai puţin important atunci când alte probleme tind să acapareze în totalitate atenţia părinţilor. Acest fapt este, în mod cert, una din principalele cauze ale comportamentului necivilizat şi chiar violent pe care îl au unii tineri în şcoli”, a explicat comisarul şef  Mihaela Hermeneanu, şefa Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Braşov.

Victimele colegilor de şcoală

Poliţiştii spun că dintre cele 32 de infracţiuni comise anul acesta în rândul elevilor s-au petrecut atât în şcoli cât şi în licee. 17 dintre ele au avut loc în incinta unităţilor de învăţământ şi 15 în vecinătatea lor. În aceste fapte au fost implicaţi 20 elevi ca autori ai infracţiunilor şi 23 elevi au devenit victime. Indiferent de locul unde se află, copiii şi tinerii sunt categorii de persoane cu un risc victimal crescut datorită constituţiei lor fizice, a capacităţii reduse de anticipare a pericolului precum şi a naivităţii. „Tocmai de aceea, părinţii, profesorii şi, nu în ultimul rând, poliţiştii trebuie  să-i  înveţe  pe micuţi cum să evite anumite situaţii care îi pot transforma în victime  şi ce  anume  trebuie să facă dacă totuşi se  întâmplă  astfel  de lucruri. Recomandarea noastră pentru părinţi este să le acorde copiilor mai multă atenţie, să devină prietenii lor şi, nu în ultimul rând, să îi înveţe să discearnă între bine şi rău, pentru a-i feri de neplăceri atât în timpul şcolii cât şi în timpul liber”, a mai precizat comisarul şef Mihaela Hermeneanu.

Statistici îngrijorătoare

Dintre cele 32 de infracţiuni comise anul acesta în şcolile şi liceele braşovene, 13 au fost loviri sau alte violenţe, două au fost  ameninţări, două raporturi sexuale cu  minori, zece furturi, o tâlhărie şi patru alte infracţiuni.      

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite