Braşov: 50 de „microbuze ale morţii“ transportă persoane, ilegal, prin tot judeţul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: 50 de „microbuze ale morţii“ transportă persoane, ilegal, prin tot judeţul
Braşov: 50 de „microbuze ale morţii“ transportă persoane, ilegal, prin tot judeţul

Zeci de maşini care nu îndeplinesc condiţiile legale, transportă zilnic mii de persoane pe raza Braşovului sau chiar în judeţele limitrofe, iar autorităţile nu pot face nimic.

Mii de oameni îşi pun, zilnic, viaţa în pericol, urcându-se în maşini care nu prezintă nicio garanţie, conduse de oameni fără calificare în domeniul transporturilor de persoane. Totul a devenit un fenomen, iar transportul ilegal de persoane reprezintă o sursă importantă de venituri pentru cei care îl practică.

Şeful Agenţiei Braşov a Autorităţii Rutiere Române (ARR), Andrei Căpraru, spune că „peste 50 de autoturisme efectuează zilnic transporturi ilegale de persoane. Nu se poate vorbi despre o rută preferată. Toate traseele sunt piratate: spre Tărlungeni, Sânpetru, Bran-Moieciu, Râşnov-Zărneşti etc. Cele mai mari probleme sunt înregistrate pe acest ultim traseu. Şi-au făcut, practic, autogară în zona Bartolomeu”.
 
„Legaţi de mâini şi de picioare”


Andrei Căpraru a recunoscut că instituţia pe care o conduce, dar şi Poliţia Rutieră, nu pot face nimic pentru stoparea fenomenului. Legislaţia actuală permite ARR să controleze doar maşinile de transport autorizate, care au o capacitate mai mare de nouă locuri. „Transportatorii ilegali folosesc maşini mai mici, iar când îi oprim în trafic ne spun că îşi plimbă prietenii. Încercăm să-i scoatem de pe piaţă, însă, în lipsa unei legi clare, nu prea avem şanse”, adaugă şeful Agenţiei ARR Braşov.

Transportatorii licenţiaţi de pe raza judeţului nu produc mari probleme. Problema este reprezentată de „piraţi”, pentru că maşinile nu îndeplinesc condiţiile legale, şoferii nu sunt certificaţi şi nu respectă timpul legal de conducere, iar autoturismele nu au niciun grafic sau traseu prestabilit.

Uite locurile, nu-s locurile!

Şeful ARR Braşov spune că transportatorii ilegali sunt ingenioşi. În urma unor controale efectuate de Poliţie şi RAR, au fost reţinute câteva certificate de înmatriculare pentru că în maşini fuseseră instalate mai multe scaune decât erau prevăzute în documente. „La câteva zile, au demontat locurile suplimentare, s-au dus la RAR, şi-au recuperat certificatele şi şi-au reluat activitatea. Nu înainte de a-şi mări capacitatea de transport prin montarea de scaune noi”, ne-a spus Căpraru.
 
În fiecare zi, din zonele Gemenii sau Bartolomeu, mii de persoane se urcă în nişte maşini pentru care nimeni nu poate oferi nicio siguranţă.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite