Toate spitalele din subordinea Consiliului Judeţean au devenit clinice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul ultimei şedinţe ordinare a consilierilor judeţeni din Braşov din acest mandat, care va avea loc vineri, 27 mai, aleşii vor fi chemaţi să aprobe câteva proiecte coordonate de vicepreşedintele CJ Mariana Câju.

Astfel, conducerea administraţiei judeţene a reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul transformării tuturor spitalelor aflate în subordinea CJ în spitale clinice. Este vorba despre Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie, care nu aveau acest statut şi care, după aprobarea hotărârii de consiliu judeţean, îşi vor schimba denumirea şi se vor adăuga celorlalte trei spitale clinice existente deja (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie şi Spitalul Clinic de Copii).

„În calitatea pe care am avut-o de preşedinte al comisiei de sănătate, m-am obligat să finalizez acest demers, şi iată că am reuşit. Săptămâna trecută am obţinut de la Ministerul Sănătăţii avizul pentru schimbarea denumirii celor trei spitale şi am reuşit să finalizăm această procedură începută de noi în 2013, nefinalizată şi reluată acum trei luni. Într-un spital unde există cel puţin o secţie clinică se realizează învăţământ universitar şi cercetare. Practic, studenţii Facultăţii de Medicină pot să acceseze aceste structuri pentru a-şi desfăşura activitatea. De asemenea, spitalele clinice pot accesa fonduri şi proiecte europene destinate cercetării”, a explicat Mariana Câju.

Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie şi cel de Infecţioase vor avea câte două secţii clinice, iar cel de Pneumoftiziologie, o secţie clinică. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că „relaţia cu mediul universitar ne-a determinat să transformăm aceste spitale şi, în viitor, la propunerea Facultăţii de Medicină a Universităţii Transilvania, şi alte secţii din spitalele braşovene vor putea deveni clinice. Acest lucru depinde exclusiv de resursa umană pe care o avem în Facultatea de Medicină, având în vedere că instituţia este cea care numeşte şefii secţiilor clinice”.

Odată devenite spitale clinice, directorii medicali ai acestora vor putea ocupa postul numai dacă sunt cadre universitare ale Facultăţii de Medicină.

Bani pentru spitale

Tot în şedinţa de vineri, plenul va aproba rectificarea bugetară şi utilizarea excedentului bugetar, în urma cărora instituţiile spitaliceşti braşovene vor primi bani în plus.

„La Spitalul Judeţean vom aloca 927.000 lei pentru un studiu de fezabilitate privind consolidarea Corpului H şi pentru dotarea cu echipamente medicale. La Spitalul de Copii, pentru prima dată în acest an Ministerul Sănătăţii ne-a acordat 622.500 lei pentru reparaţii capitale la Secţia Pediatrie II şi la Laboratorul de Analize, precum şi pentru echipamente. Vom cofinanţa cu 38.000 lei proiectul ministerului şi suplimentar vom aloca 200.000 lei pentru achiziţionarea unor echipamente şi paturi de terapie intensivă. De asemenea, la Spitalul de Pneumoftiziologie am reuşit să rezolvăm problema contractului de închiriere, astfel că vom aproba suma necesară pentru plata chiriei până la finele anului. În total este vorba de 1.056.000 de lei, ceea ce reprezintă atât restanţa la plata chiriei din anii 2013-2015, cât şi chiria până la finele anului, stabilită de comun acord cu proprietarii la valoarea de 16.906 lei/lună. În urma negocierilor am reuşit să facem o economie considerabilă, astfel că vom propune în plenul încheierea unui contract de închiriere pe o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire anuală prin acordul părţilor”, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite