Lecţie de viaţă: vine la şcoală cu copiii în braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Păcurar a ales şcoala cu toate că este mamă a doi copii
Ramona Păcurar a ales şcoala cu toate că este mamă a doi copii

În timp elevii fug de şcoală, zeci de adulţi analfabeţi vor să înveţe carte şi să obţină o diplomă ca să îşi poată găsi un loc de muncă.

La 20 de ani, Ramona Păcurar oferă o adevărată lecţie de viaţă. Niciodată mama ei nu a lăsat-o să meargă la şcoală, a tot retras-o şi a obligat-o să îşi crească cei doi fraţi mai mici. „Aşa am învăţat să am grijă de copii, iar acum îi am pe ai mei. Mi-am dat seama că nu pot să mă descurc în viaţă fără şcoală, că nu mă angajează nimeni şi nu pot să îmi întreţin copiii, iar anul trecut m-am înscris la şcoală", spune Ramona, care acum este elevă într-o clasă specială la Şcoala Generală nr. 14 din Braşov.

Click pe poze pentru mai multe imagini

Ramona Păcurar a ales şcoala cu toate că este mamă a doi copii

Nu are cu cine să îşi lase cei doi copii, pe Andrei, care în decembrie va împlini doi ani şi pe Anamaria, care are deja 4 ani, aşa că vine cu ei la şcoală. „Mi-e greu, dar nu am ce face. Copiii nu prea au răbdare în timpul orelor şi nu mă pot concentra. Seara, după ce îi culc, mă apuc să rescriu pe alt caiet tot ce am făcut la ore şi aşa reuşesc să şi învăţ. Anul trecut a fost şi mai greu, că trebuia să îl alăptez pe Andrei şi îmi era ruşine de colegi. Dar sunt foarte ambiţioasă şi vreau să termin şcoala. Ştiu că altfel aş pierde tot", ne explică Ramona.

Iese la tablă cu copilul în braţe

Micuţa Anamaria stă în aceeaşi bancă cu mama ei, iar de fiecare dată când eleva Păcurar iese la tablă, cea mică se ţine scai de ea. Pe culoarul dintre bănci, Andrei doarme liniştit în cărucior. Câteodată plânge în timpul orelor, dar imediat vreun coleg de clasă îl linişteşte. „Este impresionant, noi îi spunem «mama eroină». Şi culmea este că se şi descurcă foarte bine la ore. Uitaţi ce scris frumos are şi ce caiete ordonate", o laudă profesoara Mariana Stoica, coordonatoarea proiectului „A doua şansă". „Eu dacă aş fi fost în locul ei, să vin cu copiii la şcoală, aş fi renunţat. O admir foarte mult", spune Cosmin, un coleg de clasă. Acum, cea mai mare fericire a Ramonei este că le poate citi poveşti celor mici, dar nu vrea să se limteze la atât.

Vine la şcoală direct de la serviciu

În altă clasă, o găsim şi pe Alexandra Petrişor, de 23 de ani, care are acasă doi gemeni, pe Rareş şi Ovidiu, în vârstă de 2 ani şi 9 luni. Provine dintr-o familie extrem de săracă şi a fost nevoită să se lase de şcoală ca să meargă la muncă. „Lucrez de la 13 ani. Şi acum lucrez, la o fabrică de confecţii. Plec dimineaţa la 6.00 la serviciu, iar de la 16.00 vin la şcoală, până seara. E greu, dar nu am ce să fac. Fără şcoală nu am cum să îmi cresc copiii", spune Alexandra.

Şcoala Generală nr. 14 este singura din Braşov unde funcţionează programul  „A doua şansă", un program prin care adulţii până în 40 de ani se pot înscrie ca să termine opt clase. Există şi un prarteneriat cu Colegiul Naţional Economic din Braşov, iar elevii de la „A doua şansă" fac aici cursuri de ajutor de bucătar/ospătar, în urma cărora primesc o diplomă de specializare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite