Băile Harghita, paradisul dintre munţi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Practicarea sporturilor de iarnă costă mai puţin decât o cană cu vin fiert foto: Diana Sârbu
Practicarea sporturilor de iarnă costă mai puţin decât o cană cu vin fiert foto: Diana Sârbu

Dacă nu v-aţi săturat de iarnă şi v-au mai rămas ceva bani de distracţie, am găsit locul perfect pentru un sejur liniştit: Băile Harghita.

La 20 km de Miercurea Ciuc, la capătul unui drum destul bun, cu serpentine, se deschide un adevărat colţ de rai. Brazi înalţi de zeci de metri, cu ramuri acoperite de un strat gros de zăpadă, şi cabane din lemn, din ale căror coşuri iese fumul gros, fac un tablou perfect, rupt parcă dintr-un basm.

Zăpada e garantată toată iarna

Departe de luxul din Poiana Braşov sau staţiunile de pe Valea Prahovei, Băile Harghita oferă, în schimb, zăpadă ca-n poveşti, preţuri mai mult decât decente şi o linişte aproape asurzitoare. Localnicii, puţini la număr, au înţeles că turismul poate fi mană cerească pentru micuţa staţiune şi profită cât pot de ea.

partie 1

Mulţi dintre ei nu au stat pe gânduri şi au accesat fonduri europene, din care au ridicat hoteluri pentru turişti. Nu sunt giganţi din sticlă şi inox, ci cabane din care se îmbină perfect cu pitorescul zonei. O cameră cu două paturi nu costă mai mult de 180 de lei, preţ în care turiştii primesc şi micul dejun. „Este foarte frumos aici! Eu sunt din Croaţia şi noi nu avem acolo zăpadă, aşa că pentru mine este fantastic. Nu am văzut atâta zăpadă în toată viaţa. Iar totul mi se pare foarte ieftin", a spus entuziasmat Niksa Krile, un turist din Dubrovnik, Croaţia.

partie 2

După modelul austriac sau elveţian, administratorii pensiunilor nu lucrează doar „ca să ia pielea" de pe turişti. Nu există cabană care să nu aibă lopeţi suficiente pentru ca şoferii să îşi poată deszăpezi maşinile în caz că ninge, iar dacă este nevoie, vreun localnic zelos vine urgent cu utilajul de deszăpezire să ajute. Dar nu peisajul care te lasă fără suflare este atracţia staţiunii, ci cele şapte pârtii de schi, pe care mii de oameni pot aluneca în voie fără să se calce în picioare. Iar dacă alegeţi să veniţi aici la schi, trebuie să ştiţi că riscul să nu fie zăpadă este minim.

image

Distracţie cu doi lei

Toate pârtiile, care au lungimi între 200 şi 1.000 de metri, sunt dotate cu instalaţie de transport pe cablu, pe care o singură urcare costă doar 2 lei. Pe două dintre domeniile schiabile există şi instalaţii de nocturnă care funcţionează „până la ultimul turist".

La un scurt calcul, nici nu merită să vii aici cu echipamentul de schi după tine. Închirierea unui set complet pentru o singură zi costă între 20 şi 30 de lei, la fel ca şi cel pentru snowboard. Pe lângă schi, există pârtii special amenajate pentru săniuş, aşa că schiorii nu riscă să se trezească pe pârtie cu copii care vin la săniuş.

image

Atracţia staţiunii este instalaţia de tubing: o pârtie special amenajată pentru a putea aluneca pe ea cu nişte colace de cauciuc, dotată şi cu instalaţie de urcat pe cablu.

„Este excelent! În Poiana Braşov sau la Predeal nu găseşti aşa ceva, deşi investiţia este minimă şi s-ar putea face foarte uşor. Iar preţul este foare mic: cu opt lei te dai de cinci ori şi nu ai nevoie de mai mult", a spus Anca Zamfir, o turistă din Braşov.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite