Bucătărie în aer liber, la Pietrele lui Solomon. Gospodinele vin să-şi facă zacusca în aer liber GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două femei vin an de an să îşi facă zacusca pe grătar, în mijlocul naturii
Cele două femei vin an de an să îşi facă zacusca pe grătar, în mijlocul naturii

La fiecare început de toamnă, poiana se transformă într-o adevărată bucătările în aer libe. În weekend, cei care încing fripturile se bat pe locurile de grătar, iar în timpul săptămânii vine rândul gospodinelor să ardă cărbunii. Braşovencele vin aici să îşi pregătească proviziile pentru iarnă.

La Pietrele lui Solomon le-am găsit şi pe Bianca Brisc şi Maria Cernica. Cele două sunt prietene de-o viaţă, de prin '73, de când împărţeau acelaşi birou la Uzina Tractorul. De atunci au împărţit reţete de bucate, iar proviziile pentru toamnă le-au pus întotdeauna împreună. „Eu sunt contabilă. Am lucrat 31 de ani la Tractorul. Apoi am ieşit cu Ordonanţa, am stat în şomaj un an şi apoi m-am angajat la Fabrica de Zahăr Bod. Nu mi-a fost bine acolo şi am iesit la pensie anticipat. Am preferat să iau 700 de lei pe lună pensie, decât să muncesc pe 600 de lei", povesteşte doamna Bianca, care îşi ascunde bine cei 57 de ani sub frizura băieţească.

„Eu am fost dactilografă, am fost colege de birou. Dar cred că două surori nu se înţelegeau aşa de bine ca noi. Tu nu stii, Bia, că n-ai fraţi", explică Maria Cernica (61 de ani).

Provizii pentru trei familii

Cele două prietene vin de şapte ani la Pietrele lui Solomon să îşi pregătească cele necesare pentru zacuscă. „În general venim în septembrie, la începutul lunii sau la sfârşit, în funcţie de cum sunt preţurile în piaţă. Anul trecut am venit mai târziu. Acum am avut noroc că am găsit ardeii mai ieftini, kapia şi gogoşarii i-am luat cu 2 lei kilogramul, iar vinetele cu 1,2 lei. Erau 1,5 lei, dar ne-a lăsat mai ieftin că am luat cantitate mare", explică doamna Maria.

ardei copti pe gratar

Click pe poze pentru mai multe imagini

„Coacem ardeii şi gogoşarii, vinetele le-am copt deja. Sunt prea multe să le facem deodată. Am luat 40 de kilograme de vinete, iar azi avem de copt 30 de kilograme de ardei şi gogoşari. Îi facem pe grătar, îi punem cu sare şi îi lăsăm la scurs, apoi îi curăţăm şi îi pregătim să îi punem la congelator. Iar când avem chef, facem zacusca", explică Bianca.  

„Facem pentru trei familii. Şi după ce terminăm cu ardeii, punem şi puţină cărniţă pe grătar, aşa pentru noi...", o completează Maria.

De data aceasta, rolul Biancăi a fost să cureţe ardeii kapia pe care Maria i-a învârtit cu mare grijă pe grătar. „Poate mai slăbesc, că transpir aici la grătar", spune râzând doamna Maria, ştergându-şi cu mâneca sudoarea de pe frunte.

Se gospodăresc singure

Luni dimineaţa, cele două gospodine au fost primele în „bucătăria" de la Pietrele lui Solomon. „Am venit aici de la 9.30, şi până pe la ora 15.00 terminăm. E o plăcere să stai aici în aer liber şi să faci treabă! Nu merită să faci acasă, să faci mizerie şi miros în toată casa. Să coci două-trei vinete pentru o salată mai merită, dar aşa cantitate mare e un chin", explică Maria Cernica. În plus, nu se compară gustul legumelor coapte pe grătar, la foc de lemne, cu cel pe care îl au dacă sunt coapte la flacără de gaz.

Cu o zi înainte, cele două femei şi-au făcut provizii serioase de lemne pentru grătar. „Am fost pe la Cristian, pe la fosta Avicola. E plin de lemne acolo. Am luat destule, astea ne ajung şi la anul. Noi nu rupem din pădure cum fac alţi nesimţiţi. Uite ce au făcut acolo, au rupt podeţul şi au aruncat lemnele în apă, numai aşa din răutate, să strice ceva", spun cu regret cele două femei.

Cele două doamne au venit la Pietrele lui Solomon de pe Bulevardul Griviţei. „Nu-i mare lucru! Eu am un Oltcit şi cu el am venit. Am încărcat totul în el, am luat şi căţelul cu noi. Am un canish şi tare îi mai place apa. L-am adus aici să se bălăcească un pic, iar acum e în maşină, să se usuce", explică doamna Bianca.

Ca ele sunt zeci de braşoveni care an de an profită de vremea frumoasă de început de toamnă pentru a-şi pregăti proviziile pentru toamnă în aer liber. Cele mai căutate locuri sunt poienele de la Pietrele lui Solomon, Iepure şi zona special amenajată cu bănci şi grătare din cartierul Noua.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite