Referendum pentru construirea unui nou Spital regional la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre membrii Comitetului Director al Asociaţiei Noul Spital al Braşovului au prezentat motivele pentru care vor organizarea referendumului  FOTO Sebastian Dan
O parte dintre membrii Comitetului Director al Asociaţiei Noul Spital al Braşovului au prezentat motivele pentru care vor organizarea referendumului  FOTO Sebastian Dan

Cei peste 400 de membri ai Asociaţiei Noul Spital al Braşovului (unde nu are ce căuta implicarea politică – după cum au precizat membrii Comitetului Director) au decis, în cadrul Adunării Generale desfăşurate marţi, 1 martie 2016, să solicite organizarea unui referendum local privind necesitatea şi oportunitatea absolută a construirii în viitorul cât mai apropiat a unui Nou Spital al Braşovului cu caracter public, clinic, de urgenţă şi regional.

„Aceasta este dorinţa membrilor Asociaţiei şi o dorim pusă în discuţie în Consiliul Local cât mai rapid, considerând-o a fi  o decizia cu mare impact public şi cu mare importanţă pentru comunitatea braşoveană. Timp ar fi să se desfăşoare acest referendum odată cu alegerile locale, pentru că în acest caz costurile sunt foarte mici. Este vorba despre necesitatea urgentă de a construi un spital nou cu caracter regional. 10-14 etaje, cu structura integrată universitară şi cercetare, cu posibilităţi rapide de transport rapid – terestru şi aerian (să aibă heliport). Ne-am gândit la un referendum local pentru că noul spital al Braşovului se va construi în primul rând pe teritoriul municipiului, unde sunt mai multe locaţii, care seăîncadrează în 20-30 ha necesare unui astfel de ansmablu, iar bugetul local este de 3-4 ori mai mare decât al Consiliului Judeţean. Mai mult, administraţia judeţeană oricum are în administrare cele cinci spitale existente de la această oră. Vrem să facem demersuri pentru a obliga Ministerul Sănătăţii să comunice oficial care  sunt criteriile pe baza cărora se construiesc spitale cu caracter regional. Să vedem şi noi dacă Braşovul se califică sau nu, pentru că, de exemplu, Craiova are un spital de 1.400 de locuri care poate fi renovat pe fonduri europene şi acum se construieşte unul green field. Vrem să vedem argumentele care stau la baza deciziei de a face acest spital la Craiova şi nu în altă parte”, a declarat dr. Dan Grigorescu.

„Suntem foarte curioşi ce atitudine vor lua politicenii braşoveni, dacă ei doresc sau nu să se construiască acest spital la Braşov. Suntem curioşi dacă vor spune ceva. Îi întrebăm pe fiecare în parte dacă sunt de acord sau nu să se construiască acest spital. Faptul că nu s-a luat o decizie în acest sens până acum şi pentu Braşov arată cât de slab este elementul politic local şi ce influenţe are la Bucureşti. Nu vrem să ajungem să ieşim în stradă ca la Argeş, dacă moare un copil, că la noi nu se face un spital nou, ci se mai face câte o scară interioară. Orice om normal înţelege că suntem ca în Evul Mediu, unde pacienţii sunt căraţi cu ambulanţele de la un spital la altul pentru analize şi consultaţii, iar acum vor să construiască un corp nou undeva lângă biserică”, a punctat şi Dorin Şaramet, om de afaceri.

La rândul lui, un alt om de afaceri, Sorin Dencescu, a precizat că „această asociaţie a luat fiinţă cu 62 de membri, iar acum suntem 438. Unirea face forţa. Aceasta dorim să facem acum, în paralel cu petiţia online. Nu vrem să ajungem pe locul doi candidând singuri, vezi cazul Aeroportului. Vrem să ne lămurim din start. Probabil că nu e politic să spună că nu doresc acest spital, dar e bine să le smulgem această declaratie, pentru că această declaraţie comună poate fi un bulgăre care începe să se rostogolească. Mergem până acolo încât pentru referendum să suportăm noi hârtia şi urnele, dacă cineva spune că este prea scump. Dar avem şi noi dreptul ca şi cetăţeni să aflăm dacă vrem sau nu acest spital nou. Avem acest drept. Vrem să-i punem cu spatele la zid pe politicieni, ca să nu mai aibă motiv că nu fac nimic”

Întrebarea care ar urma să se regăsească pe buletinele de la referendum este următoarea: „Doriţi ca resursele comunităţii din următorii ani să fie utilizate pentru construirea unui nou spital, modern, public, clinic, de urgenţă, în loc să se folosească pentru extinderi/ renovări ale actualelor clădiri ale spitalelor din Braşov? – DA  / NU”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite