Rectificarea bugetului judeţului Braşov. Unde s-au dus banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni braşoveni au decis cum sunt împărţiţi, pe localităţi, banii primiţi la rectificarea bugetului de stat
Consilierii judeţeni braşoveni au decis cum sunt împărţiţi, pe localităţi, banii primiţi la rectificarea bugetului de stat

Consilierii judeţeni au distribuit 5,51 milioane de lei pentru investiţii, drumuri şi salarii pentru localităţile din Braşov, la rectificarea bugetului de stat pe 2015 cu sumele defalcate de TVA.

Ultima rectificare bugetară a Guvernului a adus în vistieria judeţului Braşov aproape 13 milioane şi jumătate de lei. La cea mai recentă şedinţă de plen consilierii au împărţit banii veniţi de la Bucureşti. Cel mai mult, aproximativ 820.000 de lei a primit municipiul Săcele. La Făgăraş au ajuns 790.000 de lei, în timp de Codlea a primit 680.000 de lei.

Dintre comune, cele mai consistente sume au fost repartizate către Feldioara 235.000 de lei, Moieciu 220.000 de lei şi Prejmer 200.000 de lei. De asemenea, Guvernul a mai alocat 27 de milioane de lei pentru bugetul propriu al Consiliului Judeţean şi 10,7 milioane de lei pentru drumuri.

„Am rezolvat toate problemele care ţineau de salarii şi de drepturile câştigate în instanţă. Am asigurat cheltuielile de funcţionare la nivelul tuturor instituţiilor. În ceea ce priveşte banii pentru drumuri, banii pentru proiecte, arierate şi investiţii, aceştia i-am împărţit după discuţiile pe care le-am avut în Comisa de Buget-Finanţe pe un principiu al echităţii. Am calculat efectiv o sumă minimă în funcţie de populaţia fiecărei localităţi şi am găsit un principiu. E vorba de proiecte. Şi proiectele tot aşa, se fac şi se calculează. De principiu, fiecare localitate rurală a primit cel puţin 70.000 de lei şi fiecare localitate urbană 200.000 de lei. S-au dat sume la Prejmer: aproape 400.000 de lei, la Budila peste 300 şi ceva de mii de lei. Este Predealul, care are cele mai multe proiecte în derulare, şi gândiţi-vă că este vorba de sume care pot fi cheltuite până la sfârşitul anului şi care să facă parte din cota loc de co-finanţare. Predealul are 2,5 milioane de lei”, a precizat Claudiu Coman, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Braşov.

Strategie pentru drumuri

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Veştea, spune că este nevoie de elaborarea unei strategii de dezvoltare a drumurilor judeţene pentru mai mulţi ani. Ela precizat că, în şedinţa din decembrie, va supune plenului spre avizare proiectul. În acest moment, cele mai mari probleme pe drumurile din judeţ şoferii le au în zona Rupea. 

În 16 decembrie va avea loc următoarea şedinţă de Consiliu Judeţean, dată în care va fi supusă spre aprobare strategia multianuală de investiţii pe drumuri judeţene. Aleşii spun că este important să existe o viziune în acest sens, pentru ca lucrările să nu se desfăşoare haotic. 

„În momentul de faţă, pe un program al Băncii Mondiale Ministerul Dezvoltării derulează realizarea unui program de investiţii multianuale pe tot ce înseamnă drumuri judeţene, drumuri comunal, apă, canal şi şcoli. Noi am discutat cu specialiştii care fac această documentaţie şi încercăm ca să adaptăm documentaţia şi pentru judeţul Braşov”, a precizat Mihai Veştea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

În ultima şedinţă, plenul Consiliului Judeţean a aprobat rectificarea bugetară şi repartizarea sumelor defalcate din cota TVA. Astfel, 3,5 milioane lei au mers către reparaţiile unor drumuri judeţene şi aproape 2.300.000 de lei pentru repararea drumurilor comunale.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite