Braşov: Un singur proiect pentru reabilitarea siturilor industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Un singur proiect pentru reabilitarea siturilor industriale
Braşov: Un singur proiect pentru reabilitarea siturilor industriale

Primăria din Sfântu Gheorghe este singura din ţară care a depus la Agenţia de Dezvoltare a Regiunii (ADR) 7 Centru, un proiect pentru finanţarea activităţii de reabilitare a siturilor industriale poluate.

La nivelul Regiunii pot fi accesate fonduri de peste 25 de milioane de euro.  Viceprimarul oraşului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, ne-a declarat că „încercăm să reabilităm zona Câmpul Frumos, de 36 de hectare, pe care a funcţionat o unitate agro-industrială. Din cauza pesticidelor folosite pe vremuri, solul este poluat. Există şi multe construcţii aflate în paragină. Terenul l-am cumpărat în 2007, cu 5,5 milioane de lei, iar acum vrem să dezvoltăm un parc industrial“.

Lansat în urmă cu un an, pe domeniul „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi“, cu un buget total de 235,4 milioane euro, nu s-a depus, până recent, nicio cerere de finanţare.


„Autorităţile au probleme legate de proprietate sau de fondurile insuficiente. Este nevoie de mulţi bani pentru curăţarea fostelor fabrici poluante şi transformarea lor în investiţii profitabile“, ne-a declarat Simion Creţu, director general al ADR Centru.

Proiectele trebuie să se desfăşoare în două etape. Prima etapă are ca scop decontaminarea terenurilor şi depozitarea substanţelor toxice şi periculoase şi îmbunătăţirea calităţii terenurilor, demolarea clădirilor, planarea terenului, ambalarea şi transportul deşeurilor. În a doua etapă, proiectul trebuie să pregătească situl pentru noi activităţi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite