Primul festival de arte vizuale aduce la Braşov o experienţă unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amural vine la Braşov cu efecte vizuale deosebite. FOTOmonitorulexpres.ro.
Amural vine la Braşov cu efecte vizuale deosebite. FOTOmonitorulexpres.ro.

În weekendul 4-6 septembrie, va avea loc în Braşov primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane, un eveniment care doreşte să arate că arte este peste tot nu doar pe un perete într-un muzeu.

Timp de trei zile, Festivalul Amural  va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov, ocupând fortificaţiile medievale, pădurea Warthe şi pârâul Graft. Evenimentul unic în România face parte din programul oficial al candidaturii Braşovului la titlul de Capitală Culturală a Europei.

„Arta s-a schimbat cu viteza istoriei. A rupt ştreangul de care atârna pe pereţi alb-sterili şi, năvălind prin gift shop, a evadat din muzee. Arta a ieşit în stradă şi refuză să plece, să ne lase în pace, în apatie, în puful nostru de zi cu zi. Apoi s-a lăsat tăiată şi atârnată pe ziduri virtuale sub formă de artă, pentru a provoca, demitiza, destabiliza gândirea şi privirea, realul şi adevărul. Arta s-a digitalizat, s-a demonetizat, s-a democratizat“, a declarat Răzvan Pascu, coordonator al festivalului

Opere de artă proiectate pe clăriri

La secţiunea video-mapping,  unde operele de artă vor fi proiectate pe clădiri, vor fi prezenţi şi conectaţi la proiectoare: obişnuitul VJ al scenei de muzică electronică Cote Visuals, dar şi artistul cunoscut pentru colaborarea cu Silent Strike – Dan Basu, alături de Alin Lepădatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiecţiile se vor face pe Zidul Cetăţii, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor şi în alte locuri surpriză.

Pentru instalaţii de lumină colectivul Laborazon a adunat peste 10 lucrări ce vor fi expuse în pădurea de După Ziduri, printre care şi una realizată de Asociaţia de Servicii Sociale SCUT Braşov numită “Aparenţe”. Câteva dintre ele sunt – Holo-piramida, o piramidă ce conţine o hologramă a unui turn în miniatură, Masa Tactilă – o masă ce îşi schimbă materialitatea de la apă la reţele interconectate, Podeaua Interactivă – pe care se poate juca fotbal cu obiecte virtuale, Mega-Lamp, Inimi etc.

Expoziţii şi multe suprize vizuale

Expoziţia de ilustraţie din Turnul Alb curatoriată de artista Alina Marinescu, cea de fotografie din Turnul Negru, coordonată de Alina Floroi şi cea de design din Poarta Ecaterina, realizată cu lucrări de la ediţia din mai a Romanian Design Week pregătesc lucrările pentru vernisajele din 4 septembrie. Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenţi se vor număra Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda. O pictură murală permanentă va fi realizată pe zidul vechiului şi ruinatului Cinematograf Popular.

În programul deosebit de divers, vor avea loc şi evenimente ludice, menite să ne amintească faptul că tehnologia oferă doar mijloacele, noi rămânem creatorii, indiferent de vremuri. GIF Festival este o expoziţie-eveniment ce aduce în afara mediului online faimoasele animaţii repetitive. DiaFilm Festival va aduce poveştile analogice ale copilăriei derulate în acelaşi timp pe diafilm şi pe vinil, oferind audienţei o dublă povestire.

Două cinematografe vor străjui festivalul la cele două capete: înspre Livada Poştei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Braşov, iar la Poarta Ecaterina animaţii. Fiecare seară se va încheia apoteotic în poiana de la baza Turnului Negru cu câte un concert însoţit în permanenţă de proiecţii video.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite