Primarii care au transformat Braşovul în ultimii 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Baiulescu a fost primul primar român al Braşovului.
FOTOcasasfatului.ro
Gheorghe Baiulescu a fost primul primar român al Braşovului. FOTOcasasfatului.ro

Braşovul a avut parte de primari gospodari care au contribuit decisiv la dezvoltarea oraşului. Transformarea Braşovului a început în perioada interbelică, a continuat în comunist, dar şi după Revoluţie.

Primul primar marcant al Braşovului a fost Gheorghe Baiulescu. Medicul a fost primul primar român şi s-a implicat în introducerea limbii române în administraţie şi şcoli. A absolvit facultatea de medicină din Viena şi a şi predate la Braşov. A fost primar în  1916, iar în  1919 a devenit prefect. A deţinut mai multe immobile impozante printre care şi clădirea Şcolii Generale nr 6 din Livada Poştei. Pe toate le-a donat oraşului.      

Braşovul a inflorit cu adevărat în perioada 1930 şi 1940

Atunci s-au afirmat primarii Cornel Voicu (1932-1934) şi Tarquiniu Priscu (1935-1938).

În 1930 Braşovul era renumit pentru sporturile de iarnă şi câteva fabrici. Situaţia avea însă să se schimbe radical, iar oraşul nu a fost afectat de marea criză economică din perioada interbelică.

Între 1928 şi 1938 s-au construit cele mai multe clădiri la Braşov, majoritatea fiind şi astăzi în picioare. S-au cheltuit atunci 60 de milioane de lei. Alte 32 de milioane de lei s-au folosit pentru asfaltarea drumurilor, iar alte 25 de milioane pentru reţele de canalizare, fântâni şi captarea de izvoare. Braşovul arăta ca un oraş din occident, cu restaurant cochete şi celebra piaţă a negustorilor (actual Piaţa Sfatului).

Tot în anii 30 s-a construit şi Stadionul Municipal, o podoabă a oraşului cum a fost numit la acea vreme. Acum stadionul este în paragină. În aceeaşi perioadă s-a introdus iluminatul public modern şi tramvaiul cu abur. Braşovul avea şi câteva zeci de microbuze moderne pentru transportul în comun.

În 1930 în Braşov erau peste 4.500 de firme, iar economia duduia. Oraşul avea 6.589 de clădiri şi o populaţie de 59.234 de persoane.

Primarul care a construit cartierul Răcădău şi a modernizat centru istoric

Dumitru Calancea, prin secretar între anii 1983 şi 1987 este cel mai cunoscut primar (prim secretar la acea vreme) al Braşovului. Ingineri de profesie a contribuit major la dezvoltarea oraşului.

brasov calancea

Primarul primea câte 15 oameni în audienţă pe săptămână. „Cei mai mulţi cereau locuinţă. Sau buletin de Braşov. Iar lumea bună voia locuinţă «din plecări». Adică din casele populaţiei germane emigrate. Devenisem proverbial. Se zicea despre mine: «Dacă ajungi la ăla, se rezolv㻓, povestea Dumitru Calancea într-un interviu pentru Monitorul Expres.

 De perioada lui ca primar se leagă lucruri importante pentru oraş: introducerea tramvaiului, scoaterea în afara oraşului a fabricii de ciment Temelia, încheierea dezvoltării cartierului Răcădău şi modernizarea centrului istoric

 Cea mai grea misiune a sa a fost înăbuşirea revoltei din 1987. A mers la uzină să discute cu oamenii, dar nu a reuşit.  Chiar a fost lovit cu un steag în cap. Imediat după acest incident a fost schimbat din funcţie. După 89 a lucrat la o firmă de consultanţă. Are doi copii şi acum este pensionar.

Un singur primar gospodar după 1990

După Revoluţie, Braşovul a avut o perioadă de stagnare. Singurul primar care s-a remarcat este actualul edil, George Scripcaru, aflat la al treilea mandat. În ultimii nouă ani s-a făcut ocolitoarea Braşovului, s-a creat o infrastructură modernă, s-au reprata străzile din cartiere, s-au făcut parcări rezidenţiale şi zeci de parcuri pentru copii.

George Scripcaru a fost reales primar al Braşovului Foto.Adevărul

Centrul oraşului arată ca unul occidental, nu degeaba Braşovul a primit titulatura de cel mai frumos oraş din România. Nici investitorii străini nu au ocolit Braşovul. Opt companii de renume şi-au deschis aici fabrici şi au creat locuri de muncă.

Tot în mandatele sale s-a construit Patinoarul Olimpic, s-au modernizat Sala Sporturilor şi Bazinul de Înot, s-a refăcut grădina Zoologică şi toate terminalele de transport în comun. Braşovul mai are proiecte mari în Poiana Braşov, dar şi mai multe investiţii în derulare, printre care un centru de afaceri de 50 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cum s-a schimbat Braşovul după 25 de ani de libertate

FOTO VIDEO Braşovul, oraşul care îţi aduce muntele în oraş şi cel mai mare domeniu schiabil din România

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite