Braşovenii ţin cu dinţii de preţul apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

În oraşul de sub Tâmpa, preţurile locuinţelor a scăzut, în ultimul an, cu 3,7%, mai puţin decât media pe ţară.

În această perioadă, apartamentele din Braşov se vând cu 861 de euro pe metrul pătrat, faţă de 894 euro/mp cât era anul trecut. Faţă de septembrie 2010, preţurile cerute de proprietari pentru o locuinţă într-un bloc a scăzut doar cu 3,7%, spre deosebire de 5,1% cât este media naţională.

Ieftinirea s-a simţit doar în cazul apartamentelor vechi, care anul acesta s-au vândut cu 857 de euro pe metrul pătrat, faţă de 894 de euro/mp în 2010. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu două camere, cu 41 de euro pe metrul pătrat, şi garsonierele, cu 31 de euro pe metrul pătrat. La polul opus, apartamentele noi s-au scumpit cu 26 de euro metrul pătrat, de la 889 de euro în 2010, la 915 euro în 2011. „Foarte puţini proprietari consultă un evaluator atunci când îşi listează pe piaţă apartamentele. Mulţi dintre ei se gândesc că au investit bani şi muncă în locuinţa respectivă, că au trăit o viaţă acolo şi ţin la preţ din motive strict emoţionale, fără să ţină cont de nivelul pieţei. Dacă piaţa este pe un trend descendent, cu cât ţin la preţ şi aşteaptă mai mult timp să vândă un apartament, cu atât îl vor vinde mai ieftin pentru că preţurile vor scădea", a explicat Adrian Erimescu, manager al portalului imobiliare.ro, care a realizat analiza pieţei imobiliare din Braşov.

„Media preţurilor de listare este în general mai mare decât media preţurilor de tranzacţionare. Proprietarii cer mai mult faţă de preţul pieţei şi ţin la preţ, însă acum se pare că s-au mai maturizat, au venit un pic cu picioarele pe pământ şi au început să mai lase din preţ. Şi ofertele din partea cumpărătorilor sunt mai mici decât cer vânzătorii", a explicat Adrian Pop, de la angenţia imobioliară Tergo

10.000 de apartamente tranzacţionate

Cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere, care sunt şi cele mai scumpe. În Centrul Civic, de exemplu, un apartament cu două camere ajunge la 53.500 de euro, cu 15.000 de euro mai scump decât în cartierul Tractorul, care este cotată zona cu cele mai mici preţuri din oraş. „În ceea ce priveşte interesul cumpărătorilor, 62% dintre ei se orientează spre apartamentele cu preţ maxim de 40.000 de euro", a mai spus expertul imobiliar.

Conform analizei realizate de specialiştii de la www.imobiliare.ro, în primele şase luni ale lui 2011, în judeţul nostru s-au vândut în jur de 9.000-10.000 de apartamente, iar preţurile au stagnat din ianuarie şi până acum. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în municipiul Braşov, majoritatea locuinţelor fiind cumpărate cu bani proveniţi din credite bancare. „Foarte puţine tranzacţii se fac cu bani cash, majoritatea sunt făcute cu credite obţinute prin programul «Prima Casă». Nu putem spune deocamdată cum va fi piaţa imobiliară anul viitor. Totul ţine de accesul cumpărătorilor la bani. Este clar că cerere există, însă depinde cum se pot accesa creditele", a mai spus Erimescu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite