Primarul Braşovului, George Scripcaru, a fost reţinut, într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA. De ce afaceri necurate se leagă numele edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii sunt efectuate şi acasă la primarul George Scripcaru
Percheziţii sunt efectuate şi acasă la primarul George Scripcaru

Primarul Braşovului, George Scriparu, a fost reţinut de pcurorii DNA, care au descins, luni dimineaţă, 29 iunie, acasă la edil, dar şi în biroul acestuia de la Primărie.

UPDATE  ora 19.35 George Scripcaru, primarul Braşovului, a fost reţinut, luni seară, pentru 24 de ore de către procurorii DNA Braşov, după două ore de audieri. 

UPDATE Întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: "O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba", refuzând să facă alte declaraţii.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, este vizat de cercetări ale procurorilor anticorupţie într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2010-2015. 

 Procurorii au efectuat ieri percheziţii domiciliare în 20 locaţii situate în judeţul Braşov, la Primăria Braşov, dar şi la alte adrese, printre care sediul sediul social al SC RTT Braşov (RadioTeleviziunea Transilvania), la biroul utilizat de către Cristina Antonie  şi George Scripcaru.

Procurorii DNA suspectează favorizarea unei firme private, respectiv firma care asigură furnizarea agentului termic, Bepco SRL. „Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Braşov, vizează fapte de abuz în serviciu, în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Braşov sau SC Tetkron SRL, societăţi deţinute de UAT Municipiul Braşov, cu SC BEPCO SRL Ghimbav, societate controlată de Costan Simina, Costan Călin Filimon (asociat grupul ICCO) şi David Mihai (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăţi şi scoaterea acestora de pe piaţa energiei în favoarea BEPCO.

Cine este Antonie?

Sindromul Elena Udrea nu putea să ocolească tocmai Braşovul, fief-ul lui George Scripcaru. Mai pe româneşte spus, şi în Braşov afacerile bănoase cu statul şi puterea politică se află pe mâna unei singure persoane: Cristina Iuliana Antonie, prietena apropiată a primarului George Scripcaru.

Ambiţiile acestei doamne, fostă ziaristă la o publicaţie locală, se manifestă atât în plan politic, cât şi al afacerilor. Cristina Antonie este implicată în la patru societăţi comerciale care desfăşoară afaceri în domeniul publicităţii, prin intermediul Primăriei Braşov. Contractele sunt încheiate fie direct cu Primăria Braşov, în urma unor licitaţii formale, fie în sistem suveică, prin intermediul altor societăţi comerciale unde aceasta apare în acţionariat sau în conducere în mod direct.

Cei doi prieteni ai lui Scripcaru sunt angajaţi şi la postul local de televiziune RTT Braşov, care aparţine prin acţiuni la purtător chiar primarului Braşovului. Trebuie subliniat că RTT Braşov este gestionat în acte de preşedinta Organizaţiei de Femei a PDL Braşov, Carmen Ţop Ferghete. Conform documentelor oficiale de la Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, televiziunea lui George Scripcaru îşi are sediul social în strada Traian Grozăvescu nr. 8. Deloc surprinzător, aceeaşi adresă apare (conform documentelor oficiale de la Camera de Comerţ şi Industrie Braşov) ca sediu secundar sau punct de lucru a două dintre firmele de publicitate controlate de Cristina Antonie şi Liviu Deaconu.

Mihai David - de la candidat PSD, la omul lui Scripcaru

Omul care a candidat împotriva lui Scripcaru la alegerile de primar în urma cu şapte ani, din partea PSD, Mihai David, a ajuns ulterior, întâmplător sau nu, şef la Hidroelectrica. Blamat de fostul preşedinte, Traian Băsescu, Mihai David „s-a retras” într-o afacere locală.  Mihai David a ajuns consilier local, iar de aici, susţinut de Scripcaru, şef la Hidroelectrica, pe vremea când PDL era la putere. După ce Băsescu i-a cerut demisia, David a revenit acasă. să se ocupe de afacerile locale.

Surse juridice precizează că abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare cumpărare de energie produsă de BEPCO SRL (unde este şi David implicat) a constat în punerea la dispoziţia BEPCO a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit),  în perioada 2010-2011, în scopul obţinerii de foloase necuvenite de către BEPCO SRL, în baza unor înţelegeri între reprezentanţii societăţii private, suspecţii Costan Simina, Costan Călin David Mihai şi Scripcaru George, primarul municipiului Braşov. Edilul a determinat AGA CET SA şi persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspecţii Ionescu Lucian (preşedinte AGA), Cuţitei Nicolae (director general) şi Frăţilă Simona (director economic), să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziţionat energie peste necesarul populaţiei) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparţinând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societăţii.

Acuzaţia de abuz în serviciu vizează şi relaţiile comerciale dintre TETKRON SRL (societate având ca asociat municipiul Braşov) şi BEPCO SRL. În 2010 s-a înfiinţat SC TETKRON SRL, având ca asociaţi Municipiul Braşov şi SC RIAL SRL, obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar administrator pe Frăţilă Simona, o apropiată a primarului şi fost director economic al CET SA.

SC TETKRON SRL a preluat toate drepturile şi obligaţiile născute în baza contractului de concesiune încheiat între CET Braşov în calitate de concesionar şi Consiliul Local în calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Braşov. Întrucât noua societate nu dispunea de fonduri necesare şi nici de o reţea de distribuţie, prin AGA CET SA se aprobă vânzarea unor active a CET în tranşe către TETKRON SRL, bunuri necesare desfăşurării activităţii.

Curtea de Conturi a sesizat problemele din 2011

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi – Camera de Conturi a Judeţului Braşov consemnat în raportul din 28.02.2011 s-a stabilit că bunurile au fost vândute către TETKRON la o valoare mult mai mică decât cea de inventar (cupeste 1,2 milioane lei mai puţin), iar ulterior acestea au fost închiriate vânzătoarei. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA (pentru a nu fi supuse executării), care ulterior au fost vândute către BEPCO. Aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotărâre de consiliu local în domeniul privat al Municipiului Braşov.

Prejudiciul cauzat era de peste 1,3 milioane lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică a UATM Braşov cumpărate şi vândute în mod nejustificat.

Traseul politic al lui Scripcaru

George Scripcaru s-a înscris în Partidul Democrat în 1992, în perioada 1994-2000 a fost preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, iar din 1996 şi până în anul 2000 a fost consilier în Consiliul Local Braşov. Din anul 2001, Scripcaru este preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a PDL şi vicepreşedinte al PDL la nivel naţional, ales la Congresul din luna mai. Exmatriculat de Petre Roman din PD, a ajunst, în 1998 preşedintele fililalei ApR Braşov.

Dupăe ce Meleşcanu a virat către PNL, SCripcru a revenit la şefia PDLşi a deţinut funcţia între anii 2000-2004 de viceprimar al municipiului Braşov. Din 2004 este primar al municipiului Braşov. Acum este co-preşedinte al PNL Braşov şi vicepreşedinte la nivel naţional al liberalilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite