EXCLUSIV STENOGRAME Şpăgile de la CFR ajungeau până la vârf. Vezi cine-i „naşul mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi stenograme obţinute de „Adevărul“ demonstrează cum naşii adunau banii şi îi trimiteau pe cale ierarhică până la şeful serviciului Control Trenuri din cadrul SNTFC, Gheorghe Cazacu.

 Au apărut noi date în dosarul şpăgilor de la CFR Călători care demonstrează că reţeaua şpăgilor se întinde până la cel mai înalt nivel. Pe lângă banii din şpaga luată de „naşi“, mai erau şi micile atenţii: sticle cu whisky, pastramă şi miei de Paşte. Capătul de linie unde se lăsa „marfa“ pentru şefi este chioşcul de ziare de la linia 10 din Bucureşti. Acesta este singurul chioşc de ziare implicat în reţeaua şpăgii de la SNTFC. De asemenea, „schema“ cu cumpăratul cafelei la suprapreţ era folosită doar la un chioşc din gara Roşiori, nu era un mod de lucru.

INGENIOZITATE LA PITIREA BANILOR

Şi astăzi, anchetatorii sunt încă uimiţi de nepăsarea celor din reţeaua piramidală a şpăgii de la CFR Călători. Chiar dacă se ştiau urmăriţi, aceştia nu şi-au pus problema să renunţe şi să iasă din „sistem“.
Problema lor nu era să nu mai ia mită de la călătorii fără bilet, ci cum să ascundă banii încasaţi. Un singur naş a renunţat la reţeaua piramidală, care îi spunea unui coleg «Ajunge, mă las, că am familie acas㻓, au dezvăluit pentru newsbv.ro surse judiciare.
Opinia publică tinde să creadă că naşii ascundeau banii în coşurile de gunoi din trenuri, dar a fost un caz singular, cel prins în flagrant nemaiavând timp să-i dosească. Un altul, într-un Intercity, a tăiat materialul textil de la o canapea şi  băgat acolo banii. Dar au fost găsiţi bani şi în sulurile de hârtie igienică de la WC, în luminatoarele din tavan de la compartimentele de serviciu, în panourile electrice de comandă, unde au acces doar naşii, de la capetele vagoanelor.


La trenurile personale, comtrolorii veneau însoţiţi fie de rude sau prieteni, fie de „naşi“ care erau liberi. Banii încasaţi pe traseu erau daţi acestor persoane, care nu intrau în vizorul inspectorilor de control. În schimb, la trenurile cu vagon restaurant, şpaga adunată era depozitată la bar. Pentru că în trenuri nu există case de marcat fiscale, banii găsiţi la bar nu puteau fi consideraţi şpagă. Oricum, şi aici evaziunea fiscală este în floare, întrucât cei care lucrează la bar iau mafă identică din supermarket şi o vând apoi la suprapreţ pe tren, neexistând o evidenţă fiscală clară.


STENOGRAME

Banii la plic, la chioşcul de ziare

Şef tren - I-am lăsat la domnu’ X (conductor tren) ăla şi i-o dat lu’ domnu’ Cioncan. Şi acuma trebuie să sune să ajungă la dumneavoastră. Sper că nu vă feriţi de...
Gheorghe Cazacu (şef serviciu control trenuri SNTFC Călători) - Ce i-a dat?
Şef tren - Plicul... plicul!
Cazacu - Da?
Şef tren - Da, Cu 7 (700 de lei).
Cazacu - Da.
Şef tren - Bine. Cu tot respectu’.
...
Valentin Cioncan (revizor central în cadrul CFR Călători) - Să trăiţi şefu’! Aveţi ceva la mine de la băieţii ăştia. M-am întâlnit cu ei întâmplător...
Cazacu - Da, ştiu, ştiu.
Cioncan - ... şi mi-o dat... că mi-o adus o sticlă de whisky de la... şi pastrama o trimis-o prin ei... După ce m-am întâlnit cu ei, s-or urcat în maşină, vorbeam la telefon şi face: „Şefu’, v-am lăsat un plic.... acolo în maşină“. Zic: Bine! După ce m-am dus la Peco îl desfac eu şi mă uit. Bă, să-mi bag...., ceva nu e în regulă că-s prea mulţi bani. Şi l-am sunat: Bă!, despre ce e vorba aicea? Păi luaţi legătura cu domnu’ Cazacu şi ştie el cum să-i... ce să facă cu ei acolo.
Cazacu - Da, da.
...


O altă discuţie dintre Cazacu şi Cioncan

Cazacu - Ai fost la Braşov, acolo?
Cioncan - Da..., m-am întâlnit la Peco cu fata.... Ne-o dat 4 milioane. A zis că e o atenţie din partea ei şi a şefului de tren.
...
Şef de tren - Stai să vă spun, numa’ două secunde, ca să nu mă audă nimeni.
Cioncan - Zi!
Şef tren - Eu, deci nu mai sunt cu colegul..... Sunt separat!
Cioncan - Da, mă. Am înţeles. Bine.
Şef tren - Da?
Cioncan - Bine, ca să ştiu. Da.
Şef tren - Deci eu vă pun acolo un milion jumate. Deci e problema mea, fără el.
Cioncan - Da. Lasă-i acolo. Lasă-i în plic acolo că trec...
Şef tren - La chioşcu’ număru’ 10, nu?
Cioncan - Chioşcu’ de ziare de la linia 10 (este vorba de chioşcul de ziare de la linia 10 din Gara CFR Bucureşti). La fetele alea. Te duci şi le spui că e pentru mine, pentru că eu diseară mă duc către casă şi trec pe la ele. Da?
Şef tren - Da!
...
Şef tren - Mă duc la tren. Ne întoarcem.
Cioncan - Eu sunt la Videle. Păi du-te la chioşcu’ de  ziare de la linia 10, ştii tu, acolo, la fetele alea şi lasă acolo la ele. Că apoi mă...  Bine?
Şef tren - La linia 10.
Cioncan - Da, da, da. Le spui. Că apoi trec eu pe la ele când ajung şi eu în Bucureşti. Bine?
Şef tren - Da.
Cioncan - Bine, mă! Mai vorbim.
Şef tren - Na, aveţi acolo 6 de aşa şi 4 de la noi.
Cioncan - Da. Bine, vorbim.
...
DUPĂ UN CONTROL AL LUI TRUICĂ
Cioncan - Păi mi-o zis ăsta că era băieţii ăia... din Suceava şi de-aia m-o sunat.
Florin Truică (revizor central în cadrul CFR Călători)  - Da, mi-am dat seama care-i treaba, da...
Cioncan - No, bun!
Truică - Te descurci tu cu ei că noi i-am iertat (au avut şase călători fără bilet)
Cioncan - Păi de ce, mă? Că eu i-am zis să facă treabă cu tine acuma.
Truică - Păi, dar n-am mai....
Cioncan - No, lasă că mă întâlnesc eu săptămâna viitoare cu ei...
...
Cioncan - No bine, mă. Tu când ajungi acasă? Diminieaţă?
Şef tren - Ajung dimineaţă, da. Şi mai vin înapoi la Bucureşti marţi.
Cioncan - Nu. Io săptămâna viitoare nu-s pe... ajunga, da... mă duc, plec. Nu-s în Bucureşti. Când ajungi acasă, du-te şi lasă-i la X...Ştii??
Şef tren - Da.
Cioncan  - Cât vrei să le dau la ăştia: Că apăi mă întâlnesc eu cu Truică şi cu ăştia şi le dau şi.... X mai are ceva pentru mine şi îi spun eu ce să facă cu ei. Ştii???
Şef tren - Da, ştiu, ştiu, ştiu.
Cioncan - Mi-i bagă pe card şi nu mai am treabă. Tu te descurci cu banii, vezi ce vorbeşti... (neinteligibil) ... apoi îmi spui ce vrei să-şi facă să le dau. Le dau de la mine. Nu e nicio problemă. Apăi voi ştiţi ce ai avut acolo. ;


Mercurialul şpăgii pe traseele SNTFC
După cum este de aşteptat, şpaga dată la naşi diferă în funcţie de rută, dar şi de tipul trenului.
 1. Bucureşti - Ploieşti: la accelerat -5-10 lei, la personal - 3-4 lei
2. Suceava - Bucureşti: 50-60 de lei, dar mai exista şi următoarea schemă: naşii rezervau un compartiment unde aveau tichete de veteran de război (care au gratuitate pe CFR), iar acolo băgau persoanele fără bilet de la care îşi luau şpaga
3. Bucureşti - Braşov: 15-20 de lei, la inter-regio, 30 de lei - Intercity
4. Cluj - Teiuş: 20-25 de lei la Intercity. La „grupuri“ se făceau reduceri (3 persoane – 50 de lei)

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite