Braşov: 4% din nou-născuţii braşoveni au malformaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: 4% din nou-născuţii braşoveni au malformaţii
Braşov: 4% din nou-născuţii braşoveni au malformaţii

Mulţi dintre ei capătă malformaţii până la vârsta de un an, alţii se nasc cu ele. Maternitatea Braşov nu are aparatura necesară pentru a monitoriza afecţiunile cu care se nasc copiii şi trebuie să apeleze la ajutorul spitalelor de la Târgu-Mureş sau Bucureşti.

Comparativ cu anii trecuţi, procentul copiilor născuţi cu malformaţii este constant, însă specialiştii de la Maternitate s-au confruntat în ultimii doi ani cu cazuri foarte rar întâlnite.
În ultimul an, de exemplu, la Braşov s-au născut o pereche de siamezi uniţi în zona capului şi doi copii cu sindromul sirenomeliei, adică cu picioarele lipite şi cu organe interne lipsă. „Au fost cazuri pe care nu le întâlneşti într-o viaţă de activitate medicală. Din nefericire, nici siamezii şi nici copiii-sirenă nu au supravieţuit, chiar dacă în cazul primilor ne-am consultat cu specialişti de renume din ţară”, a spus dr. Ioan Oprea, şeful secţiei de Neonatologie a Maternităţii.

Predomină malformaţiile la inimă


Cei mai mulţi copii se nasc cu malformaţii la inimă, dar majoritatea supravieţuiesc. „În România nu există infrastructură pentru transplantul de inimă sau plămâni la nou-născuţi. De exemplu, cei care se nasc cu ventricul unic sunt într-un mare pericol. Aceste intervenţii chirugicale foarte complicate se pot face doar în străinătate”, a adăugat Oprea. Medicul spune că urmează să se înfiinţeze la Târgu-Mureş şi Bucureşti centre de chirugie cardiacă pentru bebeluşi, ceea ce înseamnă o şansă în plus pentru ei.

Malformaţii târzii

Potrivit specialiştilor, chiar şi bebeluşii care se nasc, aparent, perfect sănătoşi pot căpăta malformaţii după primul an de viaţă. Acestea nu pot fi descoperite de către pediatrii la naştere, pentru că se dezvoltă mult mai târziu. De obicei, sunt malformaţii osoase, defecte ale mâinilor sau picioareleor, care se pot recupera prin intervenţie chirurgicală, la Spitalul de Copii din Braşov.

Copii născuţi prematur

Şi copiii născuţi prematur pot căpăta malformaţii, riscul de a nu se dezvolta normal fiind foarte mare. Echipa maternităţii monitorizează copii născuţi chiar şi la 400 de grame. Acum au în grijă un băieţel de numai 600 de grame. „Îl ţinem sub ventilaţie permanentă şi nu ne putem pronunţa cum va evolua. 80% dintre copiii care se nasc la o asemenea greutate riscă să aibă complicaţii destul de grave.”, a spus Jeanine Băruş, medic rezident la Maternitatea din Braşov.

Cauzele malformaţiilor

Malformaţiile la noii-născuţi apar mai ales dacă mamele au infecţii în primele luni de sarcină. Cele de la inimă sunt determinate de afecţiunile respiratorii ale mamei, dacă în timpul sarcinii aceasta face rubeolă, dacă femeia are o igienă deficitară, dacă mănâncă necorespunzător şi, nu în ultimul rând, din cauze genetice. Medicii avertizează că riscul de a avea copii cu malformaţii este mai mare la femeile care fumează, consumă alcool sau droguri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite