FOTO VIDEO Arta de a încondeia ouă la Bran, moştenită de la străbunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul popular Gabriela Clinciu, din Bran, încondeiază ouă de când se ştie. Ne-a mărturisit că a deprins această artă de la mama şi bunica ei.

Artistul popular Gabriela Clinciu, din Bran, încondeiază ouă de când se ştie. Ne-a mărturisit că a deprins această artă de la mama şi bunica ei.

Talentul ei  este recunoscut, motiv pentru care braşoveanca are tot timpul expoziţii, când sunt prezentate tradiţiile populare româneşti.

Gabriela Clinciu ne spune că tehnica folosită nu s-a schimbat niciodată. Se folosesc aceleaşi instrumente şi materie primă, aşa cum făceau bunicii bunicilor noştri.

După ce se alege oul, se goleşte de conţinut şi se spală. Apoi, se degresează, se pune la uscat, după care începe împodobirea lui. „Este foarte important să ştii să îţi alegi modelul, în funcţie de mărimea oului. Foarte mulţi apreciază ouăle decorate de mine pentru că îmi place să desenez peisaje, momente din viaţa sătenilor. Mai întâi se trasează modelul cu ceară, după care se pune în culoare. După ce a prins culoarea uniform, se încălzeşte pentru a se da jos ceara”, ne spune Gabriela Clinciu.

Ouăle trebuie vopsite în Joia Mare, când Maria Magdalena a pus un coş cu ouă la picioarele Crucii Mântuitorului, Joia Mare, numită şi Joia Patimelor sau Joia Neagră, este ultima joi din Postul Paştelui.

Există credinţa că în cursul zilei de Joia Mare nu este bine să dormi, întrucât cine doarme în această zi va rămane leneş un an întreg. În special dacă doarme o femeie, va veni Joimăriţa, care o va face incapabilă de lucru tot anul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite