Festivalul Obiceiurilor Tradiţionale Cununa la Codlea şi Prejmer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat la prima ediţie, festivalul îşi propune să contribuie la revitalizarea şi valorificarea obiceiurilor tradiţionale de muncă din diferite regiuni etnografice ale ţării. Acestea vor fi pusă în scenă de ansambluri populare.

Braşovul este cunoscut pentri obiceiuri precum Plugarul, Cununa secerătorilor sau Buzduganul.  Obiceiul Plugarului este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an, a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului. Plugarul este un simbol al preţuirii hărniciei ţărăneşti. Oamenii sărbătoresc cel mai harnic om din sat, cel care a ieşit primul la arat. El este cinstit de întreg satul pentru că este cel dintâi la muncile agricole de primăvară. Echivalentul acestuia este Tânjaua de pe Mara sau Udătoriul din Surdeşti, Ţara Chioarului, judeţul Maramureş.

Obiceiul Cununa secerătorilor reface tradiţia de la sfârşitul secerişului ce constă în confecţionarea din spicele cele mai frumoase „cununa grâului”, menită să asigure prosperitatea recoltei viitoare. În trecut, cununa era purtată pe cap de o fată până la casa celui mai vrednic gospodar al satului, aducerea festivă a cununii fiind însoţită de un cântec ritual numit „cântecul cununii”.

Festivalul cuprinde 2 zile de spectacole, 8 octombrie la Codlea (14.30) şi 9 octombrie la Prejmer (14.00). Anul acesta, alături de ansamblurile folclorice din judeţul Braşov, Ansamblul „Măgura” şi Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”, va participa şi Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, judeţul Tulcea, ansamblu care va pune în scenă un obicei tradiţional legat de păstorit.

„Considerăm deosebit de oportună aducerea pe scenă a obiceiurilor tradiţionale de muncă, la o sărbătoare a roadelor muncii de peste an. Ne bucură de asemenea, deschiderea autorităţilor locale din Prejmer şi Codlea în efortul comun de a realiza un eveniment de înaltă ţinută artistică”, a declarat Adrian Văluşescu, Şef Serviciul Cultură Tradiţională Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite