Festival internaţional de benzi desenate la Braşov. Tema comună: istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festival internaţional de benzi desenate la Braşov FOTO La pas prin Braşov
Festival internaţional de benzi desenate la Braşov FOTO La pas prin Braşov

Sute de benzi desenate cu tematică istorică pot fi admirate în acest sfârşit de săptămână la Braşov, la Festivalul Internaţional de Benzi Desenate.

Benzile desenate au fost dintotdeauna o atracţie şi nu numai pentru cei mici! Acesta este principalul motiv pentru care, în acest weekend, Braşovul este gazda Festivalului Internaţional de Benzi Desenate, la care au expus artişti de renume din Serbia, Macedonia, Albania, Belgia, Franţa şi, bineînţeles, România. 

La această ediţie a festivalului deja s-a înregistrat un record: sunt expuse nu mai puţin de 39 de benzi desenate cu tematică istorică, alcătuite din 198 de planşe şi realizate de 42 de autori. Pe durata festivalului, în oraşul de la poalele Tâmpei vor avea loc dezbateri, lansări de cārţi şi benzi desenate, proiecte, filme de animaţie, toate în Casa şi Piaţa Sfatului, cu tematica „frica de istorie”. 

„Aveţi ocazia să vedeţi în  Casa Sfatului nu doar o gravură din secolul al XVIII-lea despre pandemie sau o bandă desenată despre Marele Incendiu din 1689. Aveţi ocazia să vedeţi nişte cărţi, scoase în acea perioadă, despre ciumă, instrucţiuni pentru populaţia din Ţara Bârsei pentru a se apăra de holeră sau o cană de cositor pe care este gravată Poarta Ecaterinei”, a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Braşov. 

„Am venit cu nostalgia anilor care ne-au format, pentru că o bună parte din valorile pe care le-am profesat şi le-am împărtăşit de-a lungul vieţii, le-am înmagazinat din lecturile copilăriei, aşa cum se întâmplă pentru fiecare generaţie, pentru noi aceste lecturi au constituit-o benzile desenate”, a subliniat şi istoricul Adrian Cioroianu, invitatul de onoare al evenimentului.

Potrivit unui obicei deja împământenit, sâmbătă şi duminică dimineaţa sunt programate cursuri de benzi desenate dedicate copiilor cu vârste între 7 – 12  ani şi 12 – 17 ani, susţinute de Octav Ungureanu, anul acesta ele desfăşurându-se în format online. 

Toate lucrările artiştilor selectaţi pentru expoziţia ,,Frica în Istorie” sunt publicate în catalogul festivalului. Ca de fiecare dată, are loc şi un concurs, iar revista ,,Historia” va publica benzile desenate premiate.

Vă mai recomandăm:

Turistul căzut de la 40 de metri în Postăvarul era, de fapt, un vânător din Cehia. Ce specie rară căuta acesta

Bănci „smart”, în valoare de 4.000 de euro bucata, la Ghimbav

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite