Federaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Braşov şi Covasna preia 25% din acţiunile Fabricii de zahăr Bod

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Agriculturii a promis menţinerea schemelor de ajutor pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr FOTO Sebastian Dan
Ministrul Agriculturii a promis menţinerea schemelor de ajutor pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr FOTO Sebastian Dan

Membrii Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna s-au întâlnit în acest weekend, la Bod, unde a participat şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Fermierii braşoveni spun că recolta din acest an a fost foarte bună, însă statul trebuie să îi sprijine în continuare şi să nu mai întârzie plata subvenţiei prin APIA. Mai mult, prin vocea preşedintelui Asociaţiei, Becsek Laszlo, ei au tras un semnal de alarmă arătând că, din cele 33 de astfel de fabrici producătoare din zahăr în 1989,  au rămas patru la această oră, iar cea din Bod este singura cu capital românesc, în contextul în care zahărul este un aliment strategic, iarla nivel mondial ne confruntăm cu o adevărată criză.

Fermierii s-au mai plâns şi de hăţişurile birocratice pe care trebuie să le depăşească pentru a primi subvenţia pentru culturile lor, şi au solicitat ca APIA să le pună la dispoziţie un consultant pentru completarea cererilor pentru subvenţii.Ministrul Agriculturii a promis că va lua în considerare aceste aspecte şi a admis că există o culpă la nivelul Executivului în ceea ce priveşte întârzierile la aceste plăţi către producători.

Achim Irimescu a promis că din a doua parte a lunii octombrie 2016 Ministerul Agriculturii va fi pregătit să dea şi avansul pentru anul viitor, aşa cum prevede legislaţia europeană. Fabrica de zahăr Bod s-a confruntat cu mai multe probleme în ultimii ani, dar s-au făcut investiţii şi este pregătită de un nou proces de producţie.

De altfel, de astăzi, începe prelucrarea sfeclei de zahăr care a fost recoltată în acest an. În ultimii 12 ani s-au făcut investiţii masive, numai în acest an fiind prevăzute circa două milioane de euro, la noua secţie de difuzie, la cea de utilajle centrifugale, s-a mărit secţia de ambalare şi capacitatea fabricii în general.

Vestea bună este aceea că fermierii doresc să mărească suprafeţele de sfeclă, având în vedere atât creşterea subvenţiei agricole, cât şi accentul pus pe cultura sfeclei de zahăr, în contextul în care fabrica le oferă gratuit seminţele, îngrăşăminte, pesticide şi ierbicide.„Fermierii doresc să mărească suprafeţele de sfeclă, având în vedere atât creşterea subvenţiei agricole, cât şi accentul pe cultura sfeclei de zahăr, toate cauzate de o criză mondială a zahărului. Aşteptăm ca şi alţi cultivatori să ni se alăture, iar noi le oferim ingrăşăminte, pesticide, ierbicide. Căutăm noi colaboratori şi datorită măririi capacităţii fabricii, care la anul va tăia aproximativ 3.000 de tone de sfeclă pe zi”, a precizat proprietarul fabricii, Dan Tartagă, care a anunţat, în preimieră, că 25% dinter acţiunile companiei vor fiu preluate de Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Braşov şi Covasna.

Fabrica de zahăr Bod are în prezent 350 de angajaţi, iar în plin sezon agricol numărul personalului creşte la 500 de oameni. În 2015, a raportat o producţie de 27.000 de tone de zahăr, iar în acest an cu 2.000 mai puţin. Peste 2.000 de ferme sunt implicate în acest proces agricol al culturii sfeclei, acestea furnizând materia primă necesară producţiei anuale de zahăr.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite