Cum îţi dai seama că partenerul de viaţă este obsedat de tine? Gelozia, boala greu de vindecat - sfaturile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelozia ne poate transforma din persoane normale în obsedaţi. FOTOArhivă.
Gelozia ne poate transforma din persoane normale în obsedaţi. FOTOArhivă.

Cu toţii am simţit măcar odată gelozia. Este o emoţie normală atunci când iubim cu pasiune. Se poate transforma, însă, într-o obsesie periculoasă care poate distruge o căsnicie sau poate împinge chiar şi la violenţă.

De ce apare gelozia? Psihologii sunt de părere că poate fi generată de un sentiment de nesiguranţă sau inferioritate, dar poate fi şi o dorinţă de control asupra partenerului.

În majoritatea cazurilor gelozia nu apare fără motiv. „Atât la bărbaţi, cât şi la femei gelozia apare după ce au fost înşelaţi sau la un pas să fie înşelaţi. Chiar dacă l-am iertat pe cel sau cea care ne-a înşelat, încrederea în partener dispare în acele momente. Vom avea mereu impresia că ne înşeală din nou şi vom fi mereu suspicioşi. Vom avea tendinţa să ne verificăm mereu partenerul, să-l sufocăm cu întrebări, să-i umblăm prin telefon sau chiar să-l urmărim. Aceste manifestări vor distruge în timp relaţia. Sfatul meu este să trecem peste moment dacă am decis să-l iertăm pe cel care l-am înşelat, să facem terapie de cuplu. Dacă nu putem să dăm uitării evenimentul neplăcut este mai bine să punem punct relaţiei, înainte să se transforme într-o obsesie“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Nesiguranţa duce la gelozie

Gelozia poate apărea însă şi fără motiv şi atunci este periculoasă. Există femei, dar şi bărbaţi nesiguri, care se simt inferiori în faţa partenerului şi care pot deveni extrem de posesivi. 

„Atunci când o persoană nu este sigură pe sine, are impresia că iubeşte mai mult decât partenerul, se simte inferioară în propriile forţe, atunci apare un puternic sentiment de gelozie. Aceşti oameni trăiesc mereu cu sentimentul că vor fi părăsiţi şi au o mare teamă de abandon. Vor încerca mereu să obţină dovezi ale devotamentului partenerului, dar metodele folosite nu vor face decât să îl îndepărteze. Astfel de persoane vor avea tentinţa să fie mereu lângă partener, să nu îi ofere deloc libertate, să-i interzică ieşirile cu prietenii, să se enerveze dacă partenerul întârzie acasă, vor fi mereu suspicioase. Un astfel de comportament nu va face decât să compromită relaţia. Cel mai bine pentru aceste persoane este să încerce să se controleze, să nu îl sufoce pe cel de lângă ele. Se poate face terapie pentru aşa ceva şi funcţionează. Cel de lângă noi va suporta un timp situaţia, dar până la urmă va pleca. Un astfel de comportament îl poate împinge pe cel de lângă noi să caute o altă relaţie, chiar dacă iniţial nici nu-i trecea prin cap să înşele“, mai spune psihologul.

Control total şi chiar violenţă

Cel mai periculos tip de gelozie este cel care apare din nevoia extremă de control. Îl întâlnim mai ales la bărbaţii care se simt inferiori, care cred că iubita sau soţia este mult prea frumoasă sau prea bună pentru ei. În general atunci când sunt diferenţe mari de vârstă sau când o femeie atrage privirile altor bărbaţi fără să facă acest lucru intenţionat, partenerul se simte trădat“, mai spune psihologul.

În cazurile de gelozie extremă se poate ajunge până la violenţă şi chiar distrugerea psihică a unei persoane. „Bărbaţii care simt mereu nevoia de control vor încerca să decidă ei totul pentru partenera  de viaţă, de la modul în care se îmbracă până la machiaj. Aceşti bărbaţi vor încerca să-şi controleze total partenera. Vor insista să o ducă la serviciu, să o aducă acasă, vor face totul ca femeia să stea cât mai puţin fără ei. Vor face crize de nervi atunci când alt bărbat se uită la partenera lor, iar în final vor ajunge chiar să-şi abuzeze fizic partenera. Un astfel de comportament obsesiv are nevoie de tratament de specialitate“, mai spune psihologul.

Nu doar cel obsedat are nevoie de tratament, ci şi partenera lui. Există cazuri când o femeie care a fost într-o astfel de relaţie şi-a pierdut total încrederea în sine şi nu a mai putut să îşi refacă viaţa. „O astfel de dominaţie poate distruge personalitatea unei femei. Acesta se închide în ea, nu mai comunică, renunţă la toate prietenele şi încearcă să îşi ţină soţul mulţumit. Puţine sunt femeile care pleacă la primul semn de abuz. Dacă sunteţi într-o astfel de relaţie este bine să renunţaţi, să cereţi ajutor pentru că cel de lângă voi nu se va schimba chiar dacă promite acest lucru“, mai spune psihologul.

Citeşte şi:

Cum să-ţi faci bărbatul să nu te înşele. Patru ponturi pentru femeile care vor să-şi salveze căsnicia de la dezastru

Sexul după căsătorie, când trebuie să te împarţi între job şi copii. Ce probleme apar şi cum pot fi ele rezolvate: „Morala bisericii se opreşte la uşa dormitorului“

„Cheia“ pentru o căsnicie fericită? Să-ţi ţii soţia mulţumită

Cât timp ar trebui să petreacă un cuplu împreună înainte să se căsătorească

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite