Centrul de Afaceri din Bartolomeu în conservare până la primăvară. Primăria caută un nou constructor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar trebui să arate Centrul de Afaceri. FOTOArhivă
Aşa ar trebui să arate Centrul de Afaceri. FOTOArhivă

Primăria a lansat licitaţia pentru desemnarea unui nou constructor care să finalizeze învestiţia.  Pentru că a venit iarna, cel mai devreme, lucrările vor începe în primăvară. Primăria va plăti 29 de milioane de lei din bugetul propriu după ce finanţarea europeană s-a pierdut.

Constructorii care doresc să termine Centrul de Afaceri pot depune oferte până în 10 ianuarie 2017. Timp de o lună aceastea vor fi analizate şi dacă nu vor fi costestaţii, contractual ar putea fi semnat la finele lunii februarie. Lucrările ar putea începe în martie dacă vremea o va permite.

Lucrările care urmează să fie făcute sunt estimate la 29,232 milioane lei. Iniţial, Primăria Braşov a obţinut o cofinanţare de 50% a proiectului, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Contractul cu firma care a început lucrările a fost sistat, ceea ce a prelungit termenul de finalizare peste cel de accesare a fondurilor europene, astfel că Primăria este nevoită să finanţeze integral restul de lucrări.

Termenul maxim stabilit pentru finalizarea lucrărilor este 31 iulie 2018, dar municipalitatea speră ca noul centru să fie gata până la finele lui 2017. Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) va fi o clădire cu demisol, parter şi un etaj. Centrul va oferi antreprenorilor o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. Conform proiectului, în exteriorul Centrului de Afaceri se va amenaja un parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale.

Lucrări abandonate de constructor

Contractul pentru realizarea centrului a fost semnat în 2014 cu firma Integral SA din Buzău care a oferit un preţ de 49,967 milioane de lei. Jumătate din bani trebuiau să vină de la Uniunea Europeană, iar jumătate de la Primăria Braşov. Desemnarea constructorului nu a fost deloc una uşoară. Licitaţia a fost contestată de mai multe ori, s-a ajuns în instanţă şi a durat un an până când Curtea de Apel Braşov a dat dreptate primăriei. Lucrările au început în 2015, dar s-au oprit un an mai târziu când firma din Buzău a abandonat investiţia.

În luna februarie 2016, când contractul cu constructorul iniţial a fost reziliat, lucrările la erau efectuate în proporţie de 35%. Până în acel moment, au fost executate 85% dintre lucrările la reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, 76% dintre lucrările de arhitectură, 45% dintre instalaţiile electrice şi sanitare. Structura de rezistenţă era terminată în proporţie de 33%, iar în ceea ce priveşte amenajarea terenului, au fost realizate 35% dintre lucrările programate la semnarea contractului. Zona verde din jurul centrului a fost amenajată în proporţie de 60%.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite