Auditul intern al băncii Romexterra răstoarnă cazul "Maior-Tition"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Lazar Maior
Dorin Lazar Maior

Avocaţii fostului deputat PSD şi lider al organizaţiilor de revoluţionari din România, Dorin Lazăr Maior, şi ai partenerului său de afaceri, Ovidiu Tition, care au fost arestaţi în 2006 de DNA sub acuzaţia de şantaj, au ieşit la rampă cu un nou document în acest caz.

Este vorba despre auditul intern efectuat de oficialii băncii Romexterra, din care reiese că vinovatul în acest caz este fostul director al filialei Romexterra, Mihai Răzvan Maţepiuc. Comisia Direcţiei de Audit şi Control Intern a Romexterra a fost trimisă să verifice neregulile filialei de la Braşov cu o lună înainte de reţinerea celor doi.

145 de operaţii de creditare neautorizată

În perioada 21 iulie-30 octombrie 2006, Maţepiuc "a efectuat un număr de 145 de operaţii de creditare neautorizată în conturile a 63 de clienţi ai sucursalei, în sumă totală de 21.590.000 RON". Operaţiunile erau neautorizate, neexistând nici măcar cereri pentru credite din partea firmelor, referate de analiză, contracte sau garanţii.

Mai mult, nici măcar Comitetul de credite şi risc nu a avut habar de operaţiunile lui Maţepiuc, iar banii luaţi prin aceste credite virate în numele unor firme au fost transferaţi, fără să existe vreun ordin de plată, către grupurile de firme ale unor oameni de afaceri apropiaţi PD Braşov.

Privilegiatul, un apropiat al primarului Scripcaru

În plus, controlul băncii a mai relevant că Maţepiuc a permis transferarea de bani sau ridicarea de lichidităţi din contul firmelor în cele personale ale patronilor, privilegiat fiind omul de afaceri Maior Zinger, apropiat al primarului George Scripcaru. Astfel, Zinger - şi el aflat în atenţia DIICOT - a scos din contul firmelor peste 20 miliarde de lei cu titlu de "restituire creditare firmă", fără niciun act justificativ, oficialii băncii recunoscând existenţa "riscului juridic, riscului operaţional şi riscului de spălare a banilor". Cele prezentate anterior sunt o mică parte din neregulile găsite de auditul băncii la filiala din Braşov. Lui Maţepiuc i s-a desfăcut contractul de muncă, dar oficialii Romexterra nu au anunţat şi organele abilitate de cele întâmplate. Între timp, pe rolul instanţelor din Braşov continuă procesul în care sunt inculpaţi Maior şi Tition.

Drumul către CEDO

"Vom deschide o acţiune la CEDO, pentru că nu este firesc ca procurorii DNA să nu ne acorde prezumţia de nevinovăţie şi să fim arestaţi, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi pus o simplă întrebare conducerii Romexterra legat de ceea ce spuneam noi", a declarat Maior. El a fost reţinut la sfârşitul lunii decembrie 2006 şi eliberat în 14 mai 2007.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite