Braşovul, terorizat de musculiţele de oţet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezinsectie brasov

Coşmar pe terasele din Braşov, dar şi în casele braşovenilor şi ale locuitorilor din împrejurimi. Cine a vrut, zilele acestea, să stea la terasă, a avut parte de o experienţă extrem de neplăcută. În câtea minute, paharele cu suc, bere sau vin, se umpleau cu musculiţe de oţet.

Roiurile masive de musculiţe de oţet (drosophila melanogaster) au apărut după ce Fabrica de Zahăr Bod a aruncat pe un câmp sfecla pe care nu a prelucrat-o şi care a intrat în putrefacţie.

Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu a fost sesizat de locuitorii din Bod despre situaţia în comună. În urma verificărilor din teren, comisarii de mediu au anunţat, într-un comunicat, că „s-a efectuat un control pentru verificarea unei sesizări, constatându-se că disconfortul produs locuitorilor se datorează neprelucrării surplusului de sfeclă de zahăr, care a intrat în fermentaţie. Fabrica de Zahăr Bod SA a luat măsuri de curăţare a terenului pe care a fost depozitată sfecla. Pentru eliminarea disconfortului produs de invazia de musculiţe de oţet s-au administrat insecticide”.

Deşi au o viaţă de doar 24 de ore, ciclul de înmulţire a musculiţelor este foarte rapid, de aici numărul foarte mare de insecte care a „atacat” Braşovul.

Primăria nu poate interveni până săptămâna viitoare

Reprezentanţii Primăriei Braşov spun că abia de la finele săptămânii viitoare ar putea începe dezinsecţia în oraş, întrucât licitaţia de desemnare a unei firme care să execute această operaţiune a fost blocată de o contestaţie.

Primăria Braşov a alocat în bugetul din acest an 5,6 milioane de lei, atât pentru dezinsecţie, cât şi pentru deratizare, deparazitare şi dezinfecţie (care se realizează în instituţiile de învăţământ). La licitaţia organizată de municipalitate au participat două firme, Coral Impex SRL din Ploieşti şi Romprest Services SA Bucureşti în asociere cu SC 3D România.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, a precizat că licitaţia a fost atribuită în funcţie de preţul cel mai scăzut pentru operaţiunile menţionate mai sus, câştigătoare fiind desemnată firma Coral Impex. „Celălalt participant la licitaţie a depus o contestaţie, însă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins-o. În această situaţie, contractul cu câştigătorul va putea fi semnat la finele săptămânii viitoare. După semnarea contractului se va putea face atât dezinsecţia necesară, cât şi deparazitarea în zonele de agrement, împotriva căpuşelor”, a precizat Toarcea.

Licitaţia pentru concesiunea acestor servicii a fost finalizată în data de 20 februarie, iar concesiunea se va realiza pe o perioadă de patru ani. Anul trecut, au fost organizate două campanii de dezinsecţie şi deratizare, una în primăvară, iar cealaltă în vară.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite