Braşov: CAMPANIE: Un braşovean trebuie să-şi dea salariul pe o lună pentru a se debranşa
0Un braşovean de pe strada Sitarului se chinuie să strângă bani pentru a-şi pune centrală de aproape un an de zile. Blocul în care locuieşte, este practic debranşat de la serviciile CET, dar din păcate, nu şi în acte.
Taxele exorbitante practicate de CET Braşov pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire creează tot mai mari nemulţumiri în rândul braşovenilor. Stelian Vlaicu este unul dintre aceia. Omul se află în imposibilitatea de a-şi monta o centrală termică proprie, întrucât nu poate achita taxa de debranşare.
Câştigă doar 800 de lei
Bărbatul este văduv şi are în întreţinere o fată de 18 ani. Câştigă lunar doar 800 de lei, ceea ce înseamnă că trebuie să-şi dea aproape tot salariul pentru a plăti taxa de debranşare, care ajunge în jurul sumei de 700 de lei. Asta fără a lua în calcul taxa de urgenţă. „Am mers la CET şi m-am interesat ce acte îmi mai trebuie. Am făcut rost de ele, dar mi s-a spus că debranşarea se va efectua numai după ce îmi plătesc taxele. Dacă este să dau toţi acei bani înseamnă că eu şi fiica mea rămânem muritori de foame”, a precizat Stelian Vlaicu.
Se chinuie să strângă bani
Bărbatul ne-a spus că încă de acum un an s-a apucat să strângă bani pentru a-şi cumpăra centrala termică, pe care acum o ţine în cutie. Nu poate obţine avizul CET pentru a o putea monta. „Am luat-o pe bucăţi că nu puteam să cumpăr totul odată. Cu banii pe care i-aş da pe debranşare aş putea să-mi cumpăr calorifele, că în rest am luat tot. Câte puţin în fiecare lună. Dacă tai singur ţevile comit o infracţiune şi mai trebuie să plătesc şi amenzi”, se plânge braşoveanul.
Robinete închise
În schimb, încă din toamna anului trecut, robineţii de alimentare ai blocului au fost închişi. Asta deoarece doar trei, din cei 40 de locatari, mai „beneficiau” de serviciile furnizorului. În plus conductele de energie termică din beciul imobilului erau într-o stare avansată de degradare. Practic, blocul nu se mai alimentează din reţeaua CET, dar cu toate acestea, în evidenţele furnizorului, imobilul nu figurează ca fiind debranşat.
Stelian Vlaicu ne-a spus că anul trecut a vrut să execute pe cheltuială proprie o reparaţie a conductelor de alimentare cu agent termic din bloc, dar ar fi trebuit să achite aproximativ 2.000 de lei. „Am renunţat la idee şi toată iarna, eu şi fiica mea am stat cu soacra într-un apartament de două camere. Nu avea nici un rost să dau atâţia bani, cât timp CET, de ani de zile, nu a făcut nicio revizie a reţelei. Eu cred că CET nu este decât o pagubă pentru toţi braşovenii”, consideră Vlaicu. De când s-a reîntors în apartamentul de pe Sitarului omul este nevoit să se spele la lighean doar cu apa încălzită pe aragaz.
CET promite o taxă redusă
În urma solicitării făcute de către reporterii „Adevărul de Seară” conducerea CET Braşov a găsit înţelegere, cel puţin pentru acest caz, şi spune că îi va acorda sprijin braşoveanului. Directorul CET, Florin Cuţitei, a precizat că omul nu va trebui să achite toţi acei bani pentru debranşare. „Trebuie să facă o adresă în scris către noi prin care să se ceară debranşarea întregului bloc de la serviciile CET. Se va face un deviz pentru lucrările necesare, al căror preţ nu va depăşi suma de maximum 200 de lei. Aceşti bani pot fi achitaţi de către toţi cei trei locatari care mai sunt branşaţi la CET sau numai de persoana în cauză”, a explicat Florin Cuţitei.
Interpelare în plenul CL
Consilierul Local Adrian Atomei va depune astăzi în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov o interpelare prin care va cere Consiliului de Administraţie al CET Braşov reducerea taxelor de debranşare. „Având învedere contextul economic, dar şi situaţia în care se află CET, livrarea de gaz fiind sistată, nu este normal ca oamenii să nu se poate debranşa”, a apreciat Adrian Atomei.