„Mama FNI“, Ioana Maria Vlas, creşte găini şi dă la peşte FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Maria Vlas consideră că pedeapsa lui Vîntu este semn că justiția își face treaba
Ioana Maria Vlas consideră că pedeapsa lui Vîntu este semn că justiția își face treaba

Maria Vlas s-a retras în localitatea Noul Român, la graniţa dintre Braşov şi Sibiu. Spune că aici şi-a găsit liniştea după ieşirea din puşcărie. Femeia îşi ocupă timpul cu pescuitul, cu plantaţia de arbori paulonia şi cu poveştile localnicilor, cu care s-a împrietenit.

„Mama FNI" iubeşte micul sat Noul Român. Aici oamenii sunt primitori, iar peisajul este mirific. La câteva sute metri distanţă de casa unde locuieşte Maria Vlas trece Oltul, iar zona este împrejmuită de păduri. Este locul ideal pentru pescuit şi relaxare. „Am venit acum patru luni, împreună cu o prietenă de-a mea, pictoriţa Monica Vasiuc din Cluj. Ea şi-a pus o plantaţie de arbori paulonia şi are un conac, pe care şi-ar fi dorit să-l transforme într-un centru de terapie alternativă, dar nu dispune de fonduri. Eu nu am venit cu gândul să mă mut aici, dar pur şi simplu m-am îndrăgosit de acest loc şi am rămas să locuiesc în casa Monicăi", spune Maria Vlas.

Foto: Stelian Grajdan

Click pe poze pentru a vedea cum se relaxează Maria Vlas la ţară

Femeia îşi ocupă timpul cu pescuitul, cu plantaţia de arbori paulonia şi cu poveştile localnicilor, cu care s-a împrietenit. „Oamenii de aici sunt absolut minunaţi. Au o înţelepciune şi o filozofie de viaţă pe care oraşul a uitat-o. Păcat că satul este îmbătrânit. Toţi copiii au plecat în străinătate şi au rămas doar bătrânii. Dar mă înţeleg cu ei. Seara stăm pe bancă, ei povestesc, eu ascult, apoi intru în casă, scot laptop-ul şi le scriu. Nu am internet aici, aşa că folosesc calculatorul pe post de maşină de scris. Am deja un glosar cu snoavele povestite de ei", spune Maria Vlas.


Ioana Maria Vlas

Nu-şi face planuri de viitor

„Mama FNI" s-a adaptat cu viaţa la ţară. Nu a fost o împătimită a luxului, spune ea. „Nu am avut niciodată această pasiune. Pentru mine confort înseamnă o baie în care să mă spăl şi aici este bine. A fost mai greu să mă adaptez când am ieşit din puşcărie. După cei şase ani şi jumătate de stat după gratii nu am ştiut să deschid uşile şi să aprind lumina. Aici am găsit liniştea sufletească şi bunătatea umană. Nu îmi fac planuri de viitor. Când vine vorba de ziua de mâine, mă gândesc că trebuie să mă trezesc dimineaţă, să merg la pescuit. Plec pe la 06.30 şi mă întorc pe la ora 11.00. Pescuiesc de când mă ştiu şi îmi plac cei din specia răpitori. Dacă prind peşti mici, îi dau găinilor. După ce mă întorc de pe baltă, mai fac una, alta, apoi citesc şi scriu. Îmi place foarte mult filozofia, sociologia, antropologia, SF-urile, mai ales cele politice. Mi-am adus şi cărţi de citit. Îmi place existenţialismul lui Camille şi Sartre, dar mă pasionează şi Jung şi Freud. De asemenea, m-am apucat să transcriu la calculator două cărţi, pe care le-am scris de mână în perioada cât am stat în închisoare şi care cuprind experienţe din viaţa mea. Nu ştiu când vor fi gata. Pe măsură ce transcriu sunt multe lucruri care nu-mi mai plac şi, fiind om de litere, vrând-nevrând mă chinuie proprietatea stilului", spune femeia.


Ioana Maria Vlas

„M-am întors pentru a-mi ispăşi păcatele"

Perioada puşcăriei nu poate fi uitată, dar Maria Vlas a fost pregătită pentru traiul după gratii. „M-am întors în România pentru a-mi ispăşi păcatele. Ştiu că am greşit şi îmi foarte rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu eludez adevărul şi recunosc tot ceea ce am făcut. Sunt un om tare. Din punct de vedere spiritual, am fost liberă după ziduri şi gratiile au fost iluzorii. Sincer, mă simţeam mai bine în puşcărie, pentru că acum trebuie să-mi gestionez o libertate pe care acolo nu o aveam, dar  cineva care a făcut chiar şi câteva luni de puşcărie e condamnat pe vecie şi i se închid toate uşile în bot", spune Maria Vlas.

Totuşi, „mama FNI" este mulţumită cu viaţa ei actuală, chiar dacă asta presupune să trăiască doar din pensie. „Nu sunt deloc legată de lucrurile materiale. Dacă am un băţ de undiţă şi un lac nu-mi mai trebuie nimic. Nu sunt costisitoare şi banii se duc pe medicamente şi lucrurile care îmi sunt strict necesare. Ziua de mâine nu mă interesează. Am 67 de ani şi am trăit într-o viaţă cât au trăit alţii într-o 100", spune Maria Vlas.


Foto: Stelian Grajdan

Dacă ar avea bani, nu s-ar arunca în afaceri, să se îmbogăţească. „Nu am spirit comercial. I-aş folosi pentru a face un adăpost pentru câini şi pentru animalele abandonate. Acum, tot ce îmi doresc este ca prietena mea, Monica, să reuşească să tranforme acel conac într-un centru de terapie alternativă. Este un caz rar când cineva vrea să se dedice suferinţelor altora", spune Maria Vlas.


Ioana Maria Vlas

Tot satul a auzit de Maria Vlas

Majoritatea localnicii din Noul Român au aflat cine este Maria Vlas după ce „mama FNI" s-a mutat la ei în sat. „Eu nu am ştiut cine, apoi am auzit, dar mă înleg foarte bine cu ea", a spus Sofia Tamaş (67 de ani). Alţii au auzit de Maria Vlas, dar nu în urma scandalului FNI. „Au auzit că s-a mutat la noi în sat o femeie cu numele ăsta, care are o plantaţie de copaci şi care ar vrea facă un azil la conac. Nu ştiu eu de scandalul FNI", a spus Ida Turi (66 de ani). În schimb, cei care ştiau dinainte cine este Maria Vlas, cred că femeia s-a mutat în satul lor din motive bine întemeiate. „Am auzit de scandalul FNI şi cred că a venit la noi în sat fiindcă îi place mai mult. Eu mă gândeam că poate se ascunde de ceva dacă a venit aici", a spus Livia Radu (32 de ani).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite