Tot ce trebuie să ştiţi despre lucrul cu ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normele de aplicare a actului normativ, emis special pentru munca zilierilor, a intrat în vigoare. Zilierii sunt impozitaţi cu 16% şi pot lucra 12 ore, pe zi.

Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au misiunea de a controla, mai nou, şi activitatea zilierilor. Practic, persoanele care exercită activităţi cu caracter ocazional trebuie să presteze servicii, în baza legii, doar pentru persoanele juridice. În loc de contract, zilierii vor avea un carnet, iar beneficiarul muncii lor va ţine o evidenţa într-un registru de activitate al zilierilor. Carnetele vor fi elibertate de către primării, la solicitarea beneficiarului sau a zilierului.

Persoanele care prestează servicii cu ziua pot lucra până la 12 ore pe zi, dar plata se face doar pentru opt ore de muncă, chiar şi în cazul în care angajatul va lucra mai puţin. Zilierii pot primii de la doi lei pe oră, până la 10 lei pe oră, fără să beneficeze de asigurări de şomaj, pensie sau sănătate. Mai mult, veniturile zilierilor sunt impozitate cu 16%, impozit reţinut şi plătit de angajator.

Unde se poate lucra

Domeniile în care pot lucra zilierii sunt: activităţi gospodăreşti, agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură şi exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale şi activităţi cu caracter cultural.

Zilierii trebuie să respecte o regulă importantă. Nu trebuie să-şi desfăşoare activitatea, într-un singur loc, mai mult de 90 de zile. Controalele privind aplicarea legii vor fi efectuate de către angajaţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi de către Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală.  Cine nu respectă legea riscă amenze între 6.000 şi 10.000 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite