EXCLUSIV Fundaţia prinţului Charles şi consilierul PSD Paul Enache îşi dispută o şură din Viscri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia patronată de Prinţul Charles, a reuşit să obţină fonduri în valoarea de 85.000 de lei pentru restaurarea unui imobil din satul Viscri, dar acum proiectul este blocat.

Dacă şura va fi restaurată, femeile din sat vor putea să prepare gemuri, dulceţuri, murături şi alte preparate specifice locului, la standarde europene. Ideea înfiinţării unei bucătării comunitare le-a venit chiar sătenilor, care au cerut imediat sprijinul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust".

Fundaţia „Mihai Eminescu Trust" (MET), patronată de Prinţul Charles, a reuşit să obţină fonduri în valoarea de 85.000 de lei pentru restaurarea unui imobil din satul Viscri, care va funcţiona ca o şură comunitară în care femeile din sat vor putea să prepare gemuri, dulceţuri, murături şi alte preparate specifice locului, la standarde europene.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru mai multe imagini din satul care l-a cucerit pe Prinţul Charles!

Este un proiect în curs de desfăşurare. Încă nu am obţinut avizele necesare. Urmează să dotăm şura şi să o dăm în folosinţă", a declarat Caroline Fernolend, directorul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust", România.  Fundaţia a obţinut fondurile cu sprijinul EEA Grants şi al Guvernelor Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin mecanismul financiar SEE 2011.

Ideea înfiinţării unei bucătării comunitare le-a venit chiar sătenilor, care au ceut imediat sprijinul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust". „Nu exista niciun proces pe rol, clădirea aflându-se în proprietatea MET. Banii au fost obţinuţi pe baza unei cereri de finanţare depuse pentru mecanismul financiar SEE, propunerea de proiect având ca obiectiv revitalizarea satului Viscri. Şura a aparţinut de la construire comunităţii săseşti din Viscri, iar prin acest proiect, clădirea va avea o nouă funcţiune", a completat Caroline Fernolend.

Bucătăria le va da posibilitatea femeilor din sat să producă tot felul de conserve din fructe şi legume, într-un spaţiu adecvat, pentru a putea fi comercializate. Vânzarea produselor le va aduce un beneficiu direct producătorilor, contribuind la dezvoltarea economiei rurale.

Imobil intabulat de două ori

Consilierul judeţean Paul Enache susţine, în schimb, că şura a fost cumpărată de el în anul 2004, împreună cu alte active ale fermei de animale din sat.
Acest imobil a fost intabulat pe numele a două persoane. În momentul în care am văzut că lucrează la ea, i-am anunţat că acel imobil este un activ cumpărat de mine şi i-am rugat să stăm de vorbă, le-am trimis notificări, dar au refuzat să ne întâlnim. Acea clădire a fost trecută pe numele unui bărbat în vârstă de 131 de ani. Este inadmisibil! Aş fi putut să le fac eu cadou sătenilor acea şură, dar nu pot în aceste condiţii", a declarat Paul Enache.
Consilierul judeţean susţine că nu are nimic de împărţit cu fundaţia prinţului Charles, dar că vrea ca oamenii care au făcut fals şi uz de fals să plătească în faţa legii, însă nu vrea să divulge identitatea lor.

Eu am propus găsirea unei soluţii, dar am fost refuzat. Nu ştiu dacă am să donez sau nu şura sătenilor sau dacă am să le cer bani. Nu mă pot pronunţa, până nu se termină procesul", a mai spus Paul Enache.

Şi reprezentanţii Primăriei Buneşti, de care apraţine satul Viscri, susţin că imobilul este în litigiu. „Este o situaţie complicată, pentru că proprietarul fermei susţine că şura îi aparţine, iar Fundaţia «Mihai Eminescu Trust», pe de altă parte, a cumpărat imobilul de la un sas. Până nu se va stabili proprietarul, nu va funcţiona nimic acolo", ne-a declarat Dan Spătaru, viceprimarul comunei.

Proiecte în Viscri

De-a lungul anilor, fundaţia patronată de prinţul Charles a sprijinit comunitatea din Viscri, prin diferitele proiecte implemetate aici. Printre cele mai de succes se numără înfiinţarea primei staţii de epurare ecologică din România, inaugurată în acest an, în prezenţa prinţului de Wales. 60 de familii din sat sunt conectate la acest sistem, fără a fi nevoite să plătească nimic. Staţia funcţionează în mod natural, cu ajutorul stufului şi al bacteriilor aerobe, prin trei lacuri amenajate la marginea satului. Satul Viscri este inclus pe lista localităţilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Viscri, ţinutul turiştilor străini

Dacă alegeţi să vizitaţi Viscri în plină vară, veţi avea surpriza de a întâlni pe uliţele liniştite ale satului turişti veniţi din toate colţurile lumii. Majoritatea celor care aleg să petreacă un sejur în satul Prinţului Charles sunt fermecaţi de zidurile vechii cetăţii, una dintre cele mai frumoase din Transilvania, de obiceiurile şi meşteşugurile pe care sătenii le-au păstrat intacte, dar şi de arhitectura deosebită a caselor de aici.

Am venit în Viscri la recomandarea fratelui meu, care a petrecut aici două săptămâni şi s-a întors fascinat. Ne-am cazat la una dintre famiile din sat care ne-au servit cu ciorbă, mici, brânză şi gemuri ecologice", a spus Rosa Zorilla, 43 de ani, profesor, din Madrid, care vizitat liniştitul sat alături de fiul său, Daniel.

image

Turism participativ

Alţi turişti vin special pentru a fotografia satul sau pentru a munci alături de săteni. Kasia Miwai, de 19 ani, a venit tocmai din Australia, pentru a da o mână de ajutor la îngrijirea cailor.

Totul este minunat aici, dar cele mai importante sunt liniştea şi bunătatea oamenilor", a declarat australianca.
Satul lui Charles este vizitat anul de peste 12.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

image

Fundaţia patronată de Prinţul Charles deţine o proprietate în satul Viscri, din anul 1996. Casa „regală" din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. În schimb, pentru cazare în casele de oaspeţi ale sătenilor, turiştii trebuie să plătească 80 de lei şi beneficiază de cazare în odăi săseşti şi baie în camere.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite