„Vânatul de România“ a ajuns un lux pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşii carpatini, caprele negre şi cerbii, trofeele pe care străinii se băteau în alţi ani, nu mai sunt la căutare din cauza crizei economice. În acest sezon de vânătoare, AJVPS Braşov a primit doar trei cereri din partea vânătorilor străini.

Deşi în câteva zile se deschide sezonul de vânătoare la cerb, capră neagră şi urs, cererile amatorilor străini de trofee înregistrate la AJVPS Braşov întârzie să apară.

Dacă în anii trecuţi străinii se înscriau la vânătoare în judeţul Braşov încă din iarnă, acum asociaţia a primit doar trei cereri de acest fel.

„Criza ne afectează încasările enorm de mult. Străinii se înscriau cu zecile, mai ales pentru recolta de urs şi plăteau zeci de mii de euro ca să vâneze la noi. Anul acesta, însă, nu există doritori nici măcar pentru  jumătate din exemplarele care trebuie vânate", a spus Ioan Noaghea, şeful AJVPS Braşov.

Ursul brun, protejat de lege, este vânat anual la noi, prin derogare, pentru eliminarea unei mici părţi din efectivele care depăşesc cu mult în zona Braşovului numărul optim de animale care populează pădurile.

image

Tarifele de vânătoare la urs, aplicate străinilor, sunt cuprinse între 5.275 de euro şi 7.275 de euro, pe exemplar, în funcţie de gabaritul animalului.

Preţurile nu sunt deloc mici nici în cazul caprei negre. Un astfel de trofeu trece de 3.000 de euro, dacă exemplarul este unul valoros. Străinii sunt taxaţi cu sume cuprinse între 1.100 şi 2.450 de euro, pentru un cerb vânat.

image

Tarifele sunt mai mici în cazul vânatului mic, însă nici în aceste cazuri, străinii nu s-au înscris în acest sezon.

Prea mulţi urşi pe lângă oraş

Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor din Braşov spun că numărul urşilor din zonă este foarte mare şi că intervenţia omului este obligatorie. Numai pe fondurile de vânătoare Timiş şi Râşnov trăiesc 258 de urşi bruni, în condiţiile în care zona ar trebui să fie populată de maxim 140 de urşi.

„Animalele care fac parte din fondul de recoltă şi care nu sunt vânate de amatori, sunt vânate de către personalul nostru specializat, cu costuri enorme. Pentru un singur urs, plătim statului 2.000 de euro, însă nu recuperăm nimic din această sumă. În fondurile de vânătoare Timiş şi Râşnov există 258 de urşi, iar efectivul optim este de 140 de animale. Pentru că încasările noastre sunt din ce în ce mai reduse, s-ar putea să fim nevoiţi să renunţăm la fondul de vânătoare Timiş", explică Ioan Noaghea.

image

Pentru că nu găsesc suficientă hrană în pădure, animalele au tendinţa să se apropie de oraş. Este şi cazul „urşilor gunoieri", animale care se îndepărtează de comportamentul natural şi care părăsesc pădurea pentru a-şi procura hrana facil din spaţiile populate de oameni.

În încercarea de a-i ţine departe de oraş, vânătorii plasează mâncare pentru urşi în mai multe locuri din pădure. Numai într-un an şi jumătate, AJVPS Braşov a cheltuit 135.000 de lei pentru hrana urşilor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite