Sorin Blejnar: „Naşu Mare“ de la Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se strânge lanţul în jurul şeful ANAF. Sorin Blejnar este suspectat că ar fi protejat mai multe grupări infracţionale din Braşov specializate în contrabandă cu petrol şi evaziune fiscală.

„Din eşalonul de conducere şi consiliere fa¬ce parte şi şeful ANAF Sorin Blej¬nar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi intervenţiilor la au¬¬torităţile competente din teritoriu (autorizări antrepozit fiscal, va¬rian¬te de evaziune, declarare ficti¬vă a li¬vră¬rilor intracomunitare, contracte de ma¬nagement, închiriere etc.) ar fi pre¬tins 3 milioane de euro, sumă ce ur-mează să-i fie virată într-un cont la o bancă din străină¬ta¬te", arată concluziile preliminare consemnate în dosarul întocmit în cazul unei grupări infracţionale cons¬tituite în jurul lui Cecilian Morcov, publicate de Jurnalul Naţional.

Funcţionari vamali, în cârdăşie cu infractorii

Scandalul a izbucnit în octombrie 2010, când procurorii DIICOT Braşov i-au reţinut pe Claudiu Gheorghe Monea, directorul Difrecţiei Judeţene pentru accize şi opetaţiuni vamale Braşov şi pe Dorel Ciobanu, şeful Biroului de Supraveghere a produselor accizabile. Cei doi sunt acuzaţi de spijinirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual.
În comunicatul emis atunci de DIICOT se menţiona că funcţionarii braşoveni l-au protejat pe Cecilian Morcov care făcea afaceri cu produse petroliere, pe care le livra utilizatorilor finali fără documente sau cu acte emise de firme fantomă. Morcov a reuşit să dea statului o ţeapă de 11,7 milioane de lei, din care 7,59 milioane de lei reprezentau accize neplătite, iar 4,1 milioane de lei reprezentau TVA.

„În sarcina celor doi funcţionari vamali s-a reţinut faptul că au sprijinit membrii grupului şi i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse energetice. De asemenea, cu ocazia efectuării inspecţiilor fiscale, inculpaţii nu analizau toate datele şi informaţiile în vederea stabilirii situaţiei fiscale complete şi corecte a antrepozitarilor, contribuind în acest mod la diminuarea taxelor aferente", se arată în comunicatul publicat de DIICOT în 11 octombrie 2010.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite