Păgubiţii de la CAR „Universul Familiei“ îşi vor primi doar 50% din bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia CAR „Universul Familiei" are, în prezent, active în valoare toatală de 2,5 milioane de euro. Cu banii recuperaţi din vânzarea terenurilor şi clădirilor CAR-ului, lichidatorul speră să acopere doar un procent de 40-50% din gradul de îndatorare către cei 406 de „ţepuiţi".

Înfiinţată în anul 2002, Asociaţia CAR „Universul Familiei" a intrat în insolvenţă în 2009. La această situaţie dramatică, pentru cei care îşi depuseseră economiile aici, s-a ajuns după ce fostul preşedinte al Asociaţiei, Nicolae Nedelcu, a adus un prejudiciu total de 2.661.490 de euro (la cursul mediu de 3,7 lei) în intervalul ianuarie 2006 - martie 2009. Lichidatorul judiciar al Asociaţiei CAR „Universul Familiei" este Contfin Liquidation IPURL, care încearcă acum să facă rost de bani pentru a-i despăgubi pe creditori.

În prezent, singura soluţie pentru ca oamenii să-şi recupereze sumele restante este ca activele firmei să fie scoase la licitaţie. Numai că aici apar primele probleme. Societatea CAR „Universul Familiei" are doar două imobile în proprietate şi anume un apartament cu două camere pe strada Mureşenilor şi o clădire pe strada Merilor. Restul bunurilor care aparţin firmei respective au fost plasate, ilegal, către o altă societate, Universul SA, aflată şi ea în faliment.

50.000 de euro recuperaţi

Situaţia imobilului situat pe strada Merilor este foarte complicată. Jumătate din locaţia respectivă a fost vândută, în mod preferenţial, de preşedintele Nicolae Nedelcu, unui bărbat din Botoşani, Ionel Ţâmpău, iar terenul este, în momentul de faţă, în litigiu. În cazul în care lichidatorul judiciar va reuşi să anuleze această tranzacţie, terenul respectiv va putea fi scos la licitaţie, preţul stabilit de evaluator fiind de aproape un milion de euro.

Până în momentul de faţă, firma Contfin Liquidation a reuşit să vândă, cu 50.000 de euro, apartamentul de pe strada Mureşenilor. Cu aceşti bani s-au achitat drepturile salariale către angajaţi, obligaţiile financiare către bugetul statului, iar restul banilor au ajuns la cei 406 creditori.

În momentul de faţă, sunt mai multe procese pe rol şi în funcţie de rezultatele acţiunilor din instanţă vom şti exact ce sume putem recupera şi când îşi vor primi creditorii o parte din bani. Un lucru este sigur, fiecare creditor va primi suma de bani proporţională cu valoarea depunerii.

Însă, în momentul de faţă, avem probleme cu valorificarea bunurilor deţinute de CAR Universul Familiei, întrucât vom putea vinde proprietăţile doar după soluţionarea litigiilor din instanţă.

Însă, este foarte probabil ca, din cauza crizei economice, imobilele să fie scoase la licitaţie cu un preţ mult sub valoarea reală. În consecinţă, estimăm că putem onora doar 40-50% din gradul total de îndatorare", a menţionat Ioan Grigori, reprezentantul Contfin Liquidation IPURL.

Achitate până în 2012

Societatea „Universul" SA, parte a Asociaţiei CAR „Universul Familiei", deţine proprietăţi în valoare totală de peste 1,5 milioane de euro. După ce va fi declarat, oficial, falimentul societăţii respective, vor fi scoase la vânzare proprietăţi care constau terenuri la Vlădeni şi Stupini, o fermă la Hălchiu, dar şi un magazin pe Strada de Mijloc.

Estimăm ca până la finalul anului 2012 să achităm acel procent de 50% din datoriile către creditori. Însă, situaţia este îngreunată şi din cauza faptului că fostul preşedinte al Asociaţiei, Nicolae Nedelcu, a făcut o cerere de strămutare a dosarului şi este nevoie de mult timp pentru a se finaliza procesul de despăgubire către creditori", a încheiat Ioan Grigori.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite