Universitatea „Transilvania“ pierde zeci de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia a fost clasificată de Ministerul Educaţiei în categoria a doua şi nu mai poate organiza studii de doctorat. Universitatea „Transilvania" va pierde câteva zeci de milioane de lei din buget. Astăzi, în şedinţa de Senat unde se va decide dacă această clasificarea va fi contestată.

Potrivit clasificării universităţilor, realizată de Ministerul Educaţiei în această vară, doar 12 universităţi româneşti îndeplinesc standardele pentru organizarea studiilor doctorale. Universitatea „Transilvania" nu se află printre ele.

Conform noii legi a Educaţiei clasificarea universităţilor presupune trei grupe: universităţi de cercetare avansată şi educaţie - care vor organiza studii de licenţă, masterat şi doctorat; universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică - care vor organiza doar licenţă şi masterat şi universităţi centrate pe educaţie- care vor organiza doar studii de licenţă.

Clasificarea universităţilor a fost realizată în baza autoevaluării transmisă de către rectorate, iar rezultatul acesteia a fost supervizat de Asociaţia Europeană a Universităţilor.

Supărare mare

Conducerea Universităţii „Transilvania" nu este de acord cu decizia Ministerului Educaţiei. „Mâine (n.r.astăzi) vom avea şedinţă de Senat şi vom decide dacă vom contesta această clasificare. Părerea mea este că da. Noi am fost clasificaţi în categoria a II-a. Se vor pierde bani şi de la programul de doctorat, dar şi finanţarea pe cap de student va fi mai mică. Nu avem încă o sumă exactă, dar cred că este vorba despre zeci de milioane de lei", ne-a declarat Constantin Duguleană, prorectorul Universităţii „Transilvania".ׂ

Este nevoie de studenţi

Pe lângă banii pierduţi din cauza clasificării, Universitatea „Transilvania" ar mai putea pierde fonduri din taxele de şcolarizare. În acest moment mai sunt 1.071 de locuri libere, majoritatea pe profilele tehnice de inginerie. Aceste specializări care au adus în trecut faimă universităţii nu mai prea au căutare.

La Ştiinţa şi Ingineria Materialelor mai sunt 129 de locuri dintr-un total de 185. Alte 105 locuri sunt disponibile la Ingineria Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor . Locuri bugetate şi cu taxă neocupate au rămas şi la facultăţile de Inginerie Mecanică (72), Inginerie Tehnologică (82), Ingineria Lemnului (89), Design de Produs şi Mediu (63), Matematică şi Informatică (48) şi Muzică (36)

„În condiţiile în care industria s-a restrâns considerabil, au fost închise marile fabrici şi uzine, e clar că a scăzut şi cererea de locuri de muncă pe acest segment. Cum sunt foarte mulţi ingineri care îşi mai găsesc cu greu un loc de muncă, e firesc ca şi numărul celor care doresc să urmeze o facultate de profil să fie în scădere", mai spune Constantin Duguleană. Prorectorul spune că se aşteaptă ca şi anul acesta, la „Transilvania" să se înscrie şi tineri Covasna, Harghita, Buzău sau Prahova. Înscrierile au început ieri şi continuă până duminică.

Taxe babane

La Universitatea „Transilvania" taxele de şcolarizare ajung şi până la 5.000 de lei pe an. Cele mai mici taxe anuale, de 1.400 de lei, sunt cele de la Facultatea de Silvicultură şi cele de la Facultatea de Ştiinţă şi Inginerie a Materialelor. Cele mai mari taxe percepute de universitate sunt cele aplicate studenţilor de la Facultatea de Muzică, 5.000 de lei, pe an. În topul taxelor se situează şi Facultatea de Medicină, unde anual studenţii trebuie să achite 4.500 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite